Caffeinated Belgesel İncelemesi

kahve-belgeseli-inceleme

Kahve üzerine çekilmiş film & belgesel incelememize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu içeriğimizde Caffeinated ile ilgili konuşacağız. Eğer siz de belgeseli daha önce izlediyseniz ve söyleyecek birkaç sözünüz varsa yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.

Caffeinated, kahvenin günlük hayatımızdaki yerini eşsiz bir bakış açısıyla inceliyor. Amacı kahve sevenlere kahve dünyasını tanıtmak.

Belgeselde bir yolculuğa çıkılıyor. Bu yolculuk sayesinde hem kahvenin üretildiği ülkelere, hem de kahvenin en çok tüketildiği yerlere konuk oluyoruz.

Yönetmen koltuğunda Hanh Nguyen ve Vishal Solanki’nin oturduğu belgeselin senaryosu da yine aynı isimler tarafından yazılmış. 2 Temmuz 2015’te Almanya’da gösterime giren belgesel 80 dakika sürmektedir. Ayrıca belgeselin kadrosunda Danny Glover, Katie Leclerc ve Jeremy Adams gibi ünlü isimler de yer alıyor.

Ana vatanı Doğu Afrika olan kahvenin; Amerika, İtalya, Hindistan, Honduras, Guatemala ve Nikaragua’ya uzanan yolculuğuna bu belgesel ile dahil oluyoruz. Ayrıca belgeselde çiftçilerle, kahve ithalatçılarıyla ve baristalarla yapılan keyifli sohbetleri dinleme şansı da ediniyoruz.

Her Bir Fincan Kahvenin Ardında Bir Hikaye Vardır

caffeinated

Bazen güne daha dinç başlamak ve yorgunluğumuzu atmak, bazen ise lezzetli aroması için bir fincan kahve içeriz. Biz kahvemizden bir yudum alırken zihnimizden de onlarca düşünce geçiyor.

Yetiştirilmesi gereken projeler, ertesi gün yapılacak toplantı, gidilicek doktor muayenesi gibi pek çok gündelik düşünce.

Peki, kahvenizden bir yudum alırken bardağınızdaki kahve çekirdeklerinin hikayesini hiç düşündünüz mü? Eğer cevabınız hayır ise bu belgesel, fincanınızdan aldığınız o tatlı yudumların arkasındaki hikayeye odaklanmanızı sağlayacak.

Caffeinated bize her bir fincan kahvenin bir hikayesi olduğunu gösteriyor. Yetiştiricisinden pazarlayıcısına, hazırlayanından tüketenine kadar uzanan bu aromatik yolculuğu gözler önüne seriyor.

Aslında fincanın ardındaki bu yolculuk geçmiş yıllarda pek de önemli değildi. Kısacası kahve keyiften ziyade kafeinin verdiği enerji sebebiyle tüketilirdi. Fakat 3. dalga kahvenin etkisiyle bu anlayış yıkıldı. Kahve artık birkaç gram kafeinden daha fazla şey ifade etmeye başladı.

Çiftlikten Fincana Uzanan Aromatik Bir Hikaye

caffeinated-2

Caffeinated, kahvenin neden bu kadar özel ve lezzetliği olduğunu gösteren kısa bir bölümle başlıyor. Daha sonra ise kahvenin dünyadaki yükselişiyle devam ediyor. Ayrıca bugünkü kahve anlayışının oturmasını sağlayan Erna Knutsen adındaki bir kadının, günümüz kahve lezzetine ve anlayışına olan etkisine da değiniyor.

Belgeselin ilerleyen dakikalarında kahve çiftliklerini daha yoğun görüyoruz. Bu çiftlikler kahvenin nasıl toplandığını ve işlendiğini bize açıkça gösteriyor.

Dolayısıyla belgeseli izlemek için kahve piyasasıyla ilgili bilgi birikiminiz olması gerekmiyor. Çünkü belgesel her açıdan bizi bilgilendiriyor.

Bu aromatik yolculuk kahve işçilerinin emeğini de gözler önüne seriyor. Açıklamak gerekirse kahve işçilerinin topla, taşı, ayıkla ve işle şeklinde devam eden çalışma düzeninin ne kadar zor ve hırpalayıcı olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bu da içtiğimiz bir fincan kahvenin her bir yudumunun kıymetini bilmemiz gerektiğini düşündürüyor.

Belgeselde dikkat çeken diğer konu ise kadınların bu yolculuktaki yeri. Nitelikli kahve anlayışının kurucusu olan Erna Knutsen, kahve tarlalarında çalışan kadın çiftçiler belgeselde ön plana çıkarılmış. Ayrıca belgeselde kadın çiftçilerle işbirliği yapılarak üretilen bir kahveden de bahsediyor. Buradaki ana amaç ise kadınların üretim sürecine yoğun bir şekilde dahil olduklarını göstermek.

Özetle belgeselin eğlenceli bir senaryoya sahip olduğunu söyleyemeyiz. Fakat son derece bilgilendirici bir belgesel olduğu doğru. Diğer taraftan eğlenceli olmayışı sıkıcı olduğu anlamına da gelmiyor. Kısacası kahve içen herkesin, kahvenin konuk edinildiği bu dünyaya göz atmak isteyecektir diye düşünüyoruz.

Belgeseli Amazon üzerinden kiralayarak ya da satın alarak izleyebilirsiniz. Belgeselin fragmanını ise Imbd üzerinden izleyebilirsiniz.

Daha fazla belgesel analizi için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like