Daha önce hiç Burundi kahvesi denediniz mi? Eğer cevabınız hayır ise bu içeriğimizde tadabileceğiniz en lezzetli Burundi kahvelerinden birini keşfedebilirsiniz. Ayrıca bu az bilinen kahve çeşidi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Burundi kahvesinin özelliklerini anlayabilmek için öncelikle ülkenin fiziki özelliklerine bakalım. Çünkü pek çok kahve severin bildiği gibi kahve çekirdeğinin gövde yapısı, asidite oranı ve tat notaları ülkenin fiziki konumundan ve toprak yapısından etkilenmektedir.
Bu yüzden de öncelikle Burundi ülkesini tanıtmak isteriz. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan Burundi’yi daha yakından tanıyalım.
Burundi Cumhuriyeti
Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Göllerinin ortasında yer alan bir ülkedir. Büyük Rift Vadisi’nde yer alan bu ülkenin denize kıyısı yoktur. Fakat ülkenin güneybatısı Tanganika Gölü ile çevrilidir.
Burundi Cumhuriyeti kendi gibi kahve yetiştiren Ruanda, Tanzanya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ülkelerine komşudur. Uzun yıllar Avrupa devletlerinin sömürgesi altında yaşayan bu devlet ancak 1962 yılında bağımsızlığını kazanabilmiştir.
Burundi Cumhuriyeti ne yazık ki geri kalmış ülkeler arasında yer almaktadır. Bunun başlıca sebebi ülkenin doğal zenginliklerinin uzun yıllar Avrupalı devletler tarafından sömürülmesidir.
Bu geri kalmışlığın ikinci sebebi ise Burundi’nin iç karışıklıklardan bir türlü kurtulamamasıdır. Suikastler, darbeler ve iç savaşlar Burundi’nin en az gelişmiş ve en yoksul ülkelerden biri olmasına sebep olmuştur. Hatta 2018 yılında yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu’na göre Burundi Cumhuriyeti dünyanın en mutsuz ülkesidir.
Burundi ekvatora yakın bir konumda yer almaktadır. Ancak ülkenin büyük bir bölümü dağlık ve engebelik bir alandan oluştuğu için ülkeye nemli bir iklim hakimdir. Aslında bu durum lezzetli ve aromatik kahvelerin yetişmesi için oldukça elverişlidir.
Çünkü kahvenin yetiştiği alan ne kadar yüksek ise kahve de o kadar geç olgunlaşır. Bu da kahve çekirdeğinin daha sağlam bir gövdeye, daha iyi bir asidite oranına sahip olmasını ve daha aromatik olmasını sağlar.
Ne yazık ki coğrafi elverişlilik Burundi Cumhuriyeti’nin kahve piyasasında önemli bir yere sahip olmasında yeterli değildir. Burundi’nin uzun yıllar sömürü altında kalması ve yaşadığı iç karışıklıklar tarımsal anlamda iyi bir teknolojiye ve gelişmişliğe sahip olmasına engel olmuştur.
Tüm bu durumlar Burundi’nin lezzetli kahve çekirdeklerinin diğer kahve devleriyle giriştiği yarışta son sıralarda yer almasına sebep olmuştur. Hatta Burundi’nin ürettiği kahve çekirdeklerinin büyük bir kısmı ülke tarafından tüketilmektedir. Bu sebeple dünya üzerinde az rastlanan kahve çeşitlerinden biridir.
Burundi Kahvesi Özellikleri
Burundi’nin kahve yetiştirmek için oldukça elverişli bir coğrafyaya sahip olduğunu yukarıda da dile getirdik. Bu coğrafi durum Burundi kahvesine inanılmaz bir lezzet ve aroma katmıştır.
Fakat ne yazık ki kahve piyasası bu lezzetten yeterince nasiplenememektedir. Bu da Burundi’nin ürettiği kahvenin büyük bir kısmının tüketilmesinden ve çok az bir kısmının ihraç edilmesinden kaynaklıdır.
Burundi kahvesi genel itibariyle kremalı bir gövdeye ve dengeli bir asidite yapısına sahiptir. Ülkede Robusta kahve çekirdekleri de yetişmekle birlikte çoğunluğu Arabica kahve çekirdekleri oluşturmaktadır.
Burundi kahvesinin tadım notaları arasında genel itibariyle bal, böğürtlen, çikolata aromaları yer almaktadır. İçimi son derece keyifli bir kahve çeşididir. Eğer henüz tatmadıysanız bulduğunuz ilk fırsatta bu lezzetli kahveyi tatmanızı öneririz.
Burundi Afric Kahvesi
Mithra Coffee & Tea Co. dünyanın pek çok yerinden ithal ettiği kahve çekirdekleriyle eşsiz bir lezzet skalası sunuyor. Nitelikli kahvenin yeni adresi olan Mithra Coffee sunduğu bu çeşitlilik ile pek çok aromaya ev sahipliği yapıyor. Böylece kahve severlere 3. nesil kahve keyfini evde tatma fırsatı sunuyor.
Mithra Coffee Burundi Afric kahvesi ile kahve tutkunlarını lezzetli Burundi aromasından mahrum bırakmıyor. Burundi Afric kahvesi ile çiçek, kakao ve tütün notaların keyfini çıkarabilirsiniz.
1350-1500 metre yükseklikte yetişen Burundi Afric kahvesi oldukça sağlam bir gövdeye sahiptir. Eğer yoğun aromalardan hoşlanıyorsanız bu kahve sizin için ideal bir seçim olacaktır.
Burundi Kahvesi Nasıl Demlenir?
Sizinle birlikte Burundi kahvesini yakından tanıdık. Peki, Burundi kahvesi nasıl hazırlanır? Öyleyse bu sorunun da cevabını verelim ve sizi nefis Burundi lezzetiyle baş başa bırakalım.
Öncelikle kahve demlerken kullanabileceğiniz birçok ekipman bulunmaktadır. Bu ekipmanların temel amacı elbette kahveyi tortullarından ayırarak ortaya mükemmel bir aromanın çıkmasını sağlamaktır.
Fakat farklı demleme yöntemleri ortaya farklı aromaların çıkmasını sağlar. Bu demleme teknikleri içinde en aromatik sonuçları veren pour over tekniğidir. Fakat okuyucularımızın büyük bir bölümünün evinde French press bulunduğu için Burundi kahvesinin French pressle yapılışını anlatacağız.
Sizin evinizde pour over demleme ekipmanları varsa o ekipmanlarla kahvenizi demleyebilirsiniz. Eğer evinizde yoksa ve bu ekipmanlardan bir tane edinmek istiyorsanız kahve ekipmanları sayfasına göz atabilirsiniz.
Burundi kahvesi Hazırlanışı
- Kaynamış ve iki dakika kadar dinlemiş içme suyu ile önce French pressi çalkalayın.
- Çalkaladığınız French pressin içine bir buçuk çorba kaşığı Burundi kahvesi ilave edin. Eğer daha hafif bir aroma istiyorsanız bir çorba kaşığı kahve kullanabilirsiniz.
- Sıcak suyu kahvenin üzerinde dairesel hareketlerle yavaş yavaş gezdirin.
- En son adımda French pressin kapağını kapatın ve kahveyi 6 – 7 dakika kadar demlenmeye bırakın.
- Demlenen kahveyi süzün ve servis edin.
Afiyet olsun!
Sabahları bir fincan Burundi kahvesi ve sabah kahvesi çalma listesi ile artık çok daha enerjik keyifli olabilirsiniz.