En lezzetli çaylarından biri olan böğürtlen çayı, yalnızca lezzetli aroması ile değil pek çok faydasıyla da sizi kendine hayran bırakacak. Tabiat ananın bize armağan ettiği en lezzetli meyvelerden biri olan böğürtlen ile hazırlanan bu çayın pek çok faydasını ve bu çayın nasıl hazırlayabileceğinizi bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız.
Böğürtlen çayının faydalarına ve nasıl yapıldığına geçmeden evvel böğürtlen meyvesini biraz yakından tanıyalım isteriz. Hemen hemen hepinizin böğürtleni bildiğini ve belki de bu lezzetli meyveyi dalından yediğinizi biliyoruz. Fakat belki bir bilmeyen vardır diye bu noktaya değinmeden geçmeyelim istiyoruz.
Böğürtlen, gülgiller familyasına ait bir bitki türüdür. İnsan sağlığı için oldukça faydalıdır.
Daha çok yol kenarlarında, yaylalarda ve dağlarla yetişir. Doğada kendi kendine yetişebilen bu meyve türü çoğaltılıp özel olarak da yetiştirilebilir.
Çalıların arasından güzelliği ve ihtişamıyla dikkat çeken bu meyve hafif kırmızı olduğu dönemlerde mayhoş bir tada sahiptir. Fakat rengi koyulaştığı zaman ise oldukça tatlı bir aromaya sahiptir.
Böğürtlenler genellikle mayıs ayında çiçeklenmeye başlarlar ve bu çiçeklenme ağustos ayına kadar devam eder. Bu sebeple de bitki değişik olgunlaşma dönemleri yaşar. Çiçeklenmenin ardından her bir çiçek birer meyveye dönüşür ve salkımlar meydana gelir.
Böğürtlen Çayı Faydaları
Böğürtlen; organik asitler, mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengin bir besin türüdür. Dolayısıyla insan sağlığı üzerinde de pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Sizlerle bu başlık altında böğürtlen çayının faydalarını anlatacağız.
İşte, böğürtlen çayının faydaları!
- Lezzetiyle bizi mest eden bu çay güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilen böğürtlen çayı vücutta bulunan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudumuzun direncini arttırarak bu hastalıklara yakalanma riskimizi en aza indirir.
- Bu çay içerisinde bol miktarda C vitamini bulundurur. Bu da kemik yapısının güçlenmesini sağlar. Böylelikle ileri yaşlarda görülebilecek kemik rahatsızlıklarının da önüne geçebilirsiniz. Tabii ki böğürtlen tek başına bunun için yeterli bir besin değildir.
- İdrar yollarında meydana gelebilecek enfeksiyonu önlediği gibi bu enfeksiyonun giderilmesine de destek olur.
- Vücuttaki yağ dengesini korumaya yardımcı olur. Böylelikle daha sıkı ve daha genç bir cilde sahip olmamızı sağlar.
- Çeşitli sebeplerden ötürü ağızda oluşan yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Böğürtlen çayının oldukça faydalı bir bitki çayı olduğu aşikar. Fakat bu çayı tüketirken belli kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir.
Özellikle hamilelerin, emziren annelerin ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu bitki çayını tüketmeden evvel doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz.
Diğer taraftan yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir rahatsızlık türünden dolayı bu çayı tüketecekseniz, tüketmeden önce muhakkak bir doktora muayene olmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü yaşadığınız rahatsızlığın altında yatan başka bir sağlık problemi olabilir. Bu sağlık probleminin gözden kaçması ortaya çok daha kötü sonuçların çıkmasına neden olacaktır.
Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır?
Evde kolaylıkla hazırlayacağınız böğürtlen çayıyla çay saatlerinizde farklı bir lezzet deneyimlemenizi sağlayacak. Ayrıca bu böğürtlenle hazırlayacağınız çay ile misafirlerinize farklı bir çay ikramında da bulunabilirsiniz.
Lezzetiyle ve çeşitli faydalarıyla gönlümüzde taht kuran böğürtlen çayını hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketebilirsiniz. Kış aylarında sıcacık evinizde kış manzarası seyrederken içinizi ısıtan bu lezzet, yaz sıcaklarında da buz gibi lezzetiyle içinizi serinletecek!
Sıcak Böğürtlen Çayı Tarifi
Bu lezzetli çayın kış soğuklarında içinizi ısıtmasını istiyorsanız kullanacağınız malzemeler; bir yemek kaşığı böğürtlen çayı, içme suyu ve French press.
Hazırlanışı:
- İçme suyunu ısıtıcı yardımıyla ısıtın.
- Kaynattığınız içme suyu ile French pressi çalkalayın. Böylelikle böğürtlen çayınız çok daha uzun süre sıcaklığını muhafaza edecektir.
- French pressin içerisine bir yemek kaşığı böğürtlen çayını dökün ve üzerine sıcak suyu ilave edin.
- French pressin ağzını kapatarak çayınızı yaklaşık 7 – 8 dakika kadar demlendirin. Çay iyice rengini alınca süzüp servis edin. Servis aşamasında dilerseniz içerisine bal ekleyerek çayı tatlandırabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Soğuk Böğürtlen Çayı Tarifi
Bu tarif hem sunumuyla hem de lezzetiyle sizi büyüleyecek. Böğürtlen çayını soğuk hazırlamak istiyorsanız ihtiyacınız olan malzemeler; bir yemek kaşığı böğürtlen çayı, yarım su bardağı içme suyu, dondurulmuş ya da taze böğürtlen, buz ve bitki çayı demliği.
Hazırlanışı:
- Bir su ısıtıcısı yardımıyla içme suyunu ısıtın.
- Bitki çayı demliğinin içerisine bir çorba kaşığı böğürtlen çayını koyun ve üzerine sıcak suyu ilave edin.
- Çay demlenirken bir bardağın içerisini ağzına kadar buzla ve böğürtlenle doldurun.
- Çay demlenince süzün ve birazcık ılıdıktan sonra buzla ve böğürtlenle doldurduğunuz bardağın içerisine ilave edin.
Afiyet olsun!
Mithra Coffee & Tea Co.’nun birbirinden lezzetli çay çeşitleriyle yaz kış harika sunumlar hazırlayabilirsiniz. Üstelik bu bitki çaylarının her biri birbirinden faydalı. Dünyanın farklı yerlerinden ithal edilen en kaliteli çay yapraklarının özenle harmanlanması ve şık kutularla paketlenmesiyle hazırlanan bu bitki çayları ile kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.