Sıcak su ile buluştuğu andan itibaren ortaya muazzam bir koku yayan bergamotlu çay, eşsiz tadıyla da çay tutkunlarını büyülüyor. Son yılların en popüler çaylarından biri olan bergamotlu çay, mutfaklarımızın ve çay keyiflerimizin çoktan vazgeçilmezi oldu bile.
Sabah kahvaltılarının, beş çayının, molaların ve akşam keyiflerinin vazgeçilmezi olan bergamot çayını merak edenler için dolu dolu bir içerik hazırladık. Bu lezzetli çayının adından lezzetine kadar her şeye değinmeye çalıştığımız blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Böylece sofralarınızın vazgeçilmezi olan bergamot çayını daha yakından tanıyabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.
🫖 Ancak öncesinde Mithra Coffee & Tea Co.’nun eşsiz lezzetinden bahsetmek istiyoruz. Earl Grey çayına alternatif olarak üretilen Lady Grey çayı, bergamot ve turunçgil aromalarıyla günün her anında çay keyfinize lezzet katacak. Kaliteli çay yapraklarıyla hazırlanan Lady Grey çayı ile yeni bir lezzet deneyimlemek için Mithra Coffee‘yi ziyaret edebilirsiniz.
Bergamot Nedir?
Bergamot kelimesi, Türkçe’de “Bey Armudu” kelimesinin; İtalyanca’ya “Bergamotta”, ardından ise Fransızca’ya da “Bergamote” şeklinde geçmesiyle ortaya çıkan bir kelimedir. Bir başka efsaneye göre de bu kelimenin İtalyaca’ya “Bergamotta” şeklinde geçmesinin sebebi, Bergama Krallığı’ndan kaynaklanmaktadır.
Bergamot bitkisinin özellikleri şu şekildedir:
- Bergamot (Citrus bergamia), sedef otugiller familyasına aittir.
- Boyu 4 m’ye kadar uzayabilen bir ağaç türüdür.
- Ana vatanı Batı Hindistan’dır.
- Bu ağaç türünün yaprakları uzun ve koyu yeşil renktedir.
- Ağacın meyvelerinin çiçekleri beyaz renkli ve küçüktür.
- Meyveleri ise armut ya da küre biçiminde olmaktadır.
- Meyvelerin 5 – 7 cm çapında olan etli kısmı hafif ekşi bir lezzete sahiptir, kabuk kısmının rengi ise limon sarısını andırmaktadır.
Bergamotun Türkiye’de yetişme imkanı bulduğu ve bolca yetiştirildiği yer ise Doğu Akdeniz bölgesinin kıyı kesimidir. Adana, Mersin, Hatay gibi illerde bol miktarda bergamot ağacı yetiştirilir.
Hatta bu kıyı kesimine yolunuz düşerse, yol kenarlarında yer alan bergamot ağaçlarından yayılan eşsiz koku ve görüntü karşısında büyülenebilirsiniz.
Bergamot yalnızca çayda kullanılmamaktadır. Bu meyve reçel yapımında ve parfüm sanayisinde de kullanılır. Ülkemizde daha çok kurutulmuş yaprakları siyah çaya katılarak tüketilir. Bergamot çayı çoğunlukla “Earl Grey” diye de anılmaktadır.
Bergamotlu Çayın Faydaları Nelerdir?
Bergamot çayı, yalnızca çaya verdiği eşsiz aroma ve kokuyla değil sağladığı faydalarla da ünlüdür. Dolayısıyla her mevsim sofralarımızın yıldızı olmuştur.
Hoş kokusuyla ve aromasıyla siyah çaya ayrı bir hava ve lezzet katan bergamotun faydaları saymakla bitmiyor. İşte, bergamot çayının hep merak ettiğiniz faydaları:
- Bergamot çayının içerisinde narenciye özü bulunmaktadır. Narenciye özü, asidik yapısı sebebiyle vücudun doğal metabolizmasındaki kasları korur. Narenciye özünün bu faydası sayesinde de kilo vermeye destek olmaktadır.
- Bergamot aromalı çayın hoş bir kokuya sahip olduğunu söylemiştik. Bu hoş ve rahatlatıcı koku sebebiyle de aromaterapik özelliklere de sahiptir. Kokunun insan ruhu ve bedeni üzerindeki etkileri göz önünde bulundurduğumuz zaman bu özelliğini de görmezden gelmek mümkün değil. Bergamot aromalı çay; depresyon, stres ve kaygı gibi çağın popüler hastalıklarına karşı savaşan ve bu hislerin yerine daha huzurlu hissetmenizi ve gevşemenizi sağlayacak bir çay türüdür.
- Bergamot, içerisinde bol miktarda antioksidan barındırır. Bundan kaynaklı olarak da vücuda zarar verebilecek olan serbest radikallerin yok olmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile hem bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve hem de cildin daha iyi görünmesini sağlar.
- Bergamotlu çay içerisinde kafein bulundurur. Dolayısıyla vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Fakat kahvenin sebep olduğu su kaybına neden olmaz. Aksine vücudun potasyum ihtiyacını karşılar ve vücudun gün boyu su seviyesine korumasına yardımcı olur.
- Bergamotlu çay anti-viral özelliklere de sahiptir. Bu da vücudun soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar sırasında karşılaştığı virüslerle mücadele etmesini sağlayan bir maddedir. Aynı zamanda bu tip rahatsızlıklardan kaynaklanan ateş şikayetinin de tedavi edilmesinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Bergamot çayının bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin, anne adaylarının ve emziren annelerin bir uzmana danışarak tüketmelerini tavsiye ederiz. Bunun haricinde diğer bireylerin de bergamotlu çay kullanımını günlük 4 veya 5 fincanla sınırlı tutmalarını öneririz.
Evde Bergamotlu Çay Yapımı
Evinizde hoş bir kokuya ve aromaya sahip bergamotlu çay yapmak için dilerseniz piyasada satılan hazır karışımlardan faydalanabilirsiniz, dilerseniz de kuru bergamot yapraklarını alarak kendi çay karışımınızı da hazırlayabilirsiniz.
Diğer taraftan bergamotu siyah çay ile karıştırabileceğiniz gibi sade bergamotlu çay da hazırlayabilirsiniz. Biz sizin için her iki çay tarifini de paylaşacağız. Siz iki çayı da deneyerek kendi damak tadınıza uygun olanı seçebilirsiniz.
Sade Bergamotlu Çay Tarifi
Sade bergamotlu çay hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; iki çay kaşığı bergamot yaprağı/tohumu ya da bir çay kaşığı bergamot kabuğu ve bir bardak içme suyu.
Hazırlanışı:
- Birinci Adım: Bir bardak kaynamış suyun üzerine iki çay kaşığı bergamot yaprağı/tohumu veya bir çay kaşığı bergamot kabuğunu ilave edin.
- İkinci Adım: Çayı 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Eğer daha yoğun bir bergamot aroması istiyorsanız demleme süresini biraz daha uzatabilirsiniz. Bunun aksine bergamot aromasının daha hafif olmasını istiyorsanız demlenme süresini 5 dakika ile sınırlı tutmalısınız.
- Üçüncü Adım: Bergamotlu çayı demlendikten sonra süzebilirsiniz. Dilerseniz çayı limon veya bal ile de tatlandırabilirsiniz.
Bergamotlu çayınız hazır, afiyet olsun!
Bergamot Aromalı Siyah Çay Tarifi
Bergamot aromalı siyah çay hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; bir çay kaşığı bergamot yaprağı/tohumu ya da yarım çay kaşığı bergamot kabuğu, bir çay kaşığı siyah çay ve bir bardak içme suyu.
Hazırlanışı:
- Birinci Adım: Bir bardak kaynamış suyun üzerine bir çay kaşığı bergamot yaprağı/tohumu veya bir çay kaşığı bergamot kabuğunu ve bir çay kaşığı siyah çayı ilave edin.
- İkinci Adım: Çayı 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Eğer daha yoğun bir bergamot aroması istiyorsanız demleme süresini biraz daha uzatabilirsiniz. Bunun aksine bergamot aromasının daha hafif olmasını istiyorsanız demlenme süresini 5 dakika ile sınırlı tutmalısınız.
- Üçüncü Adım: Bergamot aromalı siyah çayı demlendikten sonra süzebilirsiniz. Dilerseniz çayı limon veya bal ile de tatlandırabilirsiniz.
Siyah çayın lezzetine lezzet katan bergamot aromalı siyah çayınız hazır bile, afiyet olsun!
Bergamotun eşsiz aromasından vazgeçemiyorsunuz ama bir taraftan da bu aroma size ağır mı geliyor? O halde Lady Grey çayını denemelisiniz. Mithra Coffee & Tea Co.’nun eşsiz lezzete sahip Lady Grey çayı siyah çay yapraklarının bergamot yağı ile harmanlanmasıyla elde edilir.
Bergamotlu çaya nazaran oldukça hafif olan bu çaya, aromasını hafifletmek için portakal ve limon kabukları da ilave edilir. “Lady Grey çayının özellikleri nelerdir?” başlıklı blog yazımızı okuyarak bu çay hakkındaki sorularınıza cevap bulabilirsiniz.