Antiseptik bitki çayları ile bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Böylece vücudumuzun hastalıklar karşısında daha dirençli olmasını sağlayabiliriz. Üstelik bu bitki çayları sayesinde bunu ilaç kullanmadan doğal yollarla halledebiliriz.
Kış ayları ve mevsim geçişleriyle birlikte çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimalimiz de artıyor. Yalnızca bu zamanlarda da değil yaz aylarında da vücudumuz dışarıdan gelen tehlikelere açık.
Artan sıcaklıklarla birlikte daha çok terleriz. Bunun üzerine serinlemek için içilen bir bardak soğuk su ise boğaz ağrısına, öksürüğe ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.
Böyle zamanlarda -eğer kendimizi çok kötü hissetmiyorsak- evde çeşitli bitki çayları hazırlarız. Bu bitki çayları sayesinde boğaz ağrımız, öksürüğümüz ve halsizliğimiz biraz olsun hafifler.
İşte, bu tarz rahatsızlıklara iyi gelen bitki çayları antiseptik özelliğe sahiptir. Diğer taraftan bilmeyenler için antiseptiğin ne olduğunu dile getirmek isteriz.
Antiseptikler vücutta enfeksiyona yol açan mikropları öldürmeye yarayan bir maddedir.
Peki, doğa ananın bize sunduğu antiseptik bitki çayları nelerdir. Aslında pek çoğuna aşinayız. Yine de en etkili olanları bu içeriğimizde sizinle paylaşacağız. Daha sonra ise evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz şifa deposu çay tariflerine yer vereceğiz.
Antiseptik Bitki Çayları Nelerdir?
Aşağıda antiseptik özellikli çayların bazılarına yer verdik. Özellikle en etkili olan çayları seçtik. Fakat siz yine de herhangi bir rahatsızlığınızda önce doktorunuza danışın. Daha sonra doktorunuz uygun gördüğü takdirde aşağıdaki çaylardan birini tüketin.
Ayrıca hamilelerin, emziren kadınların ve kronik hastalığı bulunan kişilerin doktorlarına danışmadan tüketmemelerini tavsiye ederiz.
Nane
Kullandığımız diş macunlarının neden naneli olduğunu düşündünüz mü? Hayır hayır, yalnızca ferahlatıcı etkisinden dolayı değil. Nade de antiseptik özelliği bulunan bitkilerden arasında.
Nefesimizi anında temizleyen nane, ağız yolunda bakteri oluşumunu engeller. Ayrıca plak oluşumunu da engeller.
Dolayısıyla ağız yolunda bakteri oluşumunu engellemek için nane çayı tüketebilir ve bu çay ile gargara yapabilirsiniz.
Nanenin diğer bir faydası ise boğazı yumuşatması ve kuruluğu gidermesidir. Özellikle yeşil çay ile birleştiğinde antioksidan oranı yükselir. Fakat mide rahatsızlıkları olan kişiler dikkatli tüketmelidir.
Mithra Coffee’nin Moroccan mint çayı (naneli yeşil çay) ile bu faydalı lezzetin tadını çıkarabilirsiniz.
Adaçayı
Geçmişten bu yana adaçayı iyileştirici gücüyle bilinmekte ve kullanılmaktadır. Hatta bazı kaynaklarda adaçayının iyileştirici gücüne de değinilmektedir.
Adaçayı doğal bir antibiyotiktir. Ayrıca antiviral kaynağıdır. Özellikle boğaz yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Bademcik iltihabı, farenjit ve kronik faranjite iyi gelmesiyle de ünlüdür.
Bu bitki çayının diğer faydaları hakkında bilgi edinmek ve nasıl hazırlandığını öğrenmek için “Adaçayı nasıl yapılır, adaçayının faydaları nelerdir?” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Ihlamur
Büyüklerimizin mutfağından eksik olmayan ıhlamur, her mevsim zamanında toplanır. Özenle kurutulur ve kış hastalıklarına karşı mücadelede vakti gelince kullanılmak için saklanır.
Ihlamur antiseptik özelliği sayesinde boğaz ağrısına, öksürüğe ve boğaz yolunda oluşan enfeksiyon sebebiyle meydana gelen çeşitli hastalıklara iyi gelir. Özellikle içine bir tatlı kaşığı da bal eklendiği zaman öksürüğü kısa sürede keser.
Anason
Sakinleştirici etkisiyle tanınan anason çayı, antiseptik çaylar arasında önemli bir yere sahip. Solunumu kolaylaştırarak nefes darlığına iyi gelen anason çayı; bronşit, grip, sinüzit ve zatürre gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir.
Zencefil
Enfeksiyonla mücadele eden bitki çaylarından biri de zencefil. Bu çay antiseptik özelliği sayesinde boğaz ağrılarını dindirir ve öksürüğü azaltır. Doğal bir antibiyotik olan zencefil, büyüklerimizin hastalıklara karşı hazırladığı en etkili çaylardan biridir.
Meyan Kökü
Uzak Doğu tıp sisteminde önemli bir yere sahip olan meyan kökü hemen hemen her formülde kullanılır. Çünkü bu bitki yer aldığı formüllerin içinde yer alan bileşenlerin emilimini dengeler.
Bu özelliği sebebiyle batıda da “orkestra şefi” olarak nitelendirilir. Özellikle boğazı rahatlattığı için öksürük tedavisinde de sıklıkla kullanılır.
Okaliptüs
Boğaz yolu rahatsızlıklarında en iyi gelenlerden biri de okaliptüs çayı. Bu çay astım, bronşit, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların kısa sürede iyileşmesini sağlar. Ayrıca balgam söktürücü etkisi de bulunmaktadır.
Antiseptik Bitki Çayı Tarifleri
Yukarıda antiseptik özellikli çaylardan bazılarını sizinle paylaştık. Şimdi ise bu başlık altında bu bitki çaylarını nasıl demleyebileceğinizi anlatacağız. Öyleyse çay tariflerine geçelim!
Nane Çayı Tarifi
Bir tatlı kaşığı kuru naneyi, bir su bardağı sıcak suyun içine ilave edin. Yaklaşık 6-7 dakika demlendikten sonra çayı süzün. Dilerseniz içine limon dilimi de ekleyebilirsiniz.
Eğer naneli yeşil çay demlemek istiyorsanız; Moroccan mint çayı ile ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Adaçayı Tarifi
Bir su bardağı sıcak suyun için bir tatlı kaşığı adaçayı ilave edin. Çayı 10 dakika kadar demlendirdikten sonra süzün ve servis edin.
Ihlamur Çayı Tarifi
Demliğin içine bir su bardağı su ve bir tutam ıhlamur koyun. Ihlamuru yaklaşık 7-8 dakika kadar kaynatın. Kaynayan ıhlamuru 1 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edin. İçine bal da ilave edebilirsiniz.
Anason Çayı Tarifi
Bir bardak sıcak suyun içine 1-2 çay kaşığı anason ekleyin. Çayı 8-10 dakika demlendirdikten sonra süzün ve servis edin. Bal ile tatlandırarak içebilirsiniz. Öksürük için günde iki fincan içilmesi önerilir.
Zencefil Çayı Tarifi
Bir diş sarımsak boyutundaki zencefili, bir tatlı kaşığı balı ve bir tatlı kaşığı limonu bir bardak kaynamış suyun içine ilave edin. Yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra süzüp servis edebilirsiniz.
Meyan Kökü Çayı Tarifi
Bie su bardağı suyu ve bir çay kaşığı meyan kökünü demliğin içine koyun. Yaklaşık 8-10 dakika kaynattıktan sonra servis edebilirsiniz. Eğer ilk kez içiyorsanız tadı biraz acı gelecektir. Bu sebeple içine bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz.
Okaliptüs Çayı Tarifi
Bir bardak sıcak suyun için bir tutam okaliptüs yaprağı ilave edin. Çatı yaklaşık 10 dakika denlendirin. Demlenen çayı süzerek servis edebilirsiniz.
Şifa olsun!