Americano Nasıl Yapılır? – Evde Americano Yapımı

americano-nasil-yapilir-evde-americano-yapimi

Evde americano nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Son zamanların en popüler içeceklerinden biri haline gelen bu kahve çeşidini kahve zincirlerine gitmeye gerek kalmadan ya da sipariş verme ihtiyacı duymadan evde kolaylıkla hazırlayabileceksiniz.

Americano kahve zincirlerinde en çok talep edilen ve tüketilen kahve çeşitlerinden biri. Biz de bu içeriğimizi çok sevilen americano lezzetine ayırmak istedik. Takipçilerimizin içinde de çok sayıda americano tutkunu olduğunu tahmin ediyoruz fakat siz henüz hiç denemediyseniz bu yazımızdaki tarif sayesinde kendinize leziz bir americano hazırlayabilirsiniz.

En az kahve zincirlerinde hazırlanan americanolar kadar lezzetli bir americano hazırlamak istiyorsanız seçeceğiniz kahvenin kalitesi oldukça önemli. Mithra Coffee & Tea Co.’nun dünyanın en popüler ve en iyi kahve yetiştiricilerinden ithal ettiği çekirdekleri kullanarak hazırladığı kahve çeşitleriyle evinizin rahatlığında gerçek americano kahve lezzetinin tadını çıkarabilirsiniz.

Kaliteli kahve çekirdeklerinden elde edilmiş aromatik kahve çeşitlerini nereden temin edebileceğinize de değindiğimize göre americano kahve ile ilgili merak ettiğiniz ayrıntılara geçebiliriz.

Americano Nedir?

americano-nedir

Öncelikle americano kahve ile yeni tanışacak okurlarımız için bu kahve çeşidinin ne olduğuna kısaca değinmek istiyoruz. Americano, Amerikan kahvesi olarak bilinmektedir. Sıcak suya espresso ya da espressonun içerisine sıcak su eklenerek hazırlanır.

Americano esasında bir espresso çeşidi. Daha doğrusu espresso bazlı bir içecek. Espresso bazlı içecek de ne demek diye soruyor olabilirsiniz. Espresso bazlı içecek, espressonun su, süt veya tatlandırıcı şuruplar yardımıyla hafifletilmesiyle elde edilen içecek türlerine verilen genel addır.

Americano mu Daha Sert Espresso mu?

Espressonun ne kadar yoğun bir aromaya ve sert bir tada sahip olduğunu bilmeyeniniz ya da duymayanınız yoktur. Americano ise espressonun su ile seyreltilmiş halidir. Böylece espressonun o yoğun aroması ve sert tadı hafifler ve ortaya bambaşka bir lezzet çıkar.

Espressonun lezzetinden vazgeçmek istemeyenler fakat bu acılıktan da rahatsız olanlar genellikle americano kahve çeşidine yönelmekteler. Evde hazırlaması oldukça basit olan bu lezzet ile siz de alıştığınız ve sevdiğiniz lezzete uzak kalmayacaksınız.

Americano Kahve ile Filtre Kahve Arasındaki Fark Nedir?

Filtre kahve ve americano, kahve zincirlerinin en popüler iki kahvesi. Bu iki lezzet çoğu zaman birbiriyle karıştırılır. Ancak gerçek bir kahve gurmesi bu iki kahvenin lezzetini kolaylıkla birbirinden ayırmaktadır.

Çünkü americano espresso bazlı yani temelinde basınçla hazırlanan bir içecektir. Filtre kahve ise basınç kullanılmadan suyun kahve tortulları arasından süzülmesi sonucu hazırlanır. Yani americano filtre kahveye nazaran daha yoğundur.

Bu sebeple americano kahvenin espresso ve filtre kahve arasında yer alan bir lezzet olduğunu söylesek yanlış olmaz.

Americano Çeşitleri Nelerdir?

kahve-icme-saatleri-kahve-icmek-icin-en-uygun-saat-nedir

Yukarıda da birçok kez dile getirdiğimiz gibi americano, espresso bazlı bir içecektir. Yani espresso türünde bir kahvedir. Dolayısıyla Americano kahvenin çeşitleri bulunmamaktadır. Kahveye yapılan süt eklemesi miktarına göre farklı çeşitlerin doğmasını sağlamaktadır.

Ortaya çıkan bu kahve çeşitleri de americano kahvenin değil espressonun çeşitleri olarak nitelendirilmektedirler. Çünkü temelde hepsi espresso bazlı kahvelerdir.

Americano Kaç Kaloridir?

Bu kahve türü içinde herhangi bir tatlandırıcı ya da süt bulundurmadığı için kalorisi oldukça düşüktür. Bir fincan americano kahvenin kalorisi 4 ila 6 kalori arasında değişmektedir. Ancak kahveye ekleyeceğiniz şeker ya da diğer tatlandırıcılar porsiyonun kalorisinin yükselmesine neden olacaktır.

Americanonun Faydaları Nelerdir?

guarana-kahve

Diğer kahve türlerinde olduğu gibi americanonun da pek çok faydası bulunmaktadır. Amaricanonun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İçindeki kafein sebebiyle beyindeki uyarıcıları arttırır. Böylelikle gün içinde daha enerjik ve zinde hissetmenize yardımcı olur.
  • Kafeinin diğer bir etkisi ise konsantrasyonu arttırmasıdır. Uyarıcı etkisi sayesinde işinize ya da derslerine daha iyi odaklanmanızı sağlar. Dolayısıyla zihinsel performans üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
  • Yapılan bazı çalışmalar kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını gözler önüne sermektedir. Çünkü içeriğinde kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan antioksidanlar bulunmaktadır.
  • Yine americanonun içeriğindeki kafein metabolizma hızına da etki etmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
  • Beyindeki mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesini arttırmaktadır. Böylece depresyona yakalanma riskini azaltır. Ancak fazlası da anksiyeteye sebep olmaktadır.

Yukarıda americanonun pek çok faydasını sıraladık. Ancak herkesin sağlık durumu farklı olduğu için americanonun sizin sağlık durumunuz üzerindeki etkileri değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla tüketim konusunda kendi sağlık durumunuza göre bir yol izlemenizde fayda var.

Evde Americano Nasıl Yapılır?

evde-americano-nasil-yapilir

Americano hazırlamak için öncelikle bir espresso demleme ekipmanına sahip olmalısınız. Eğer evde espresso makineniz varsa işiniz oldukça kolay. Fakat espresso makineniz yoksa da size en yakın yerden Moka pot alarak americano kahve hazırlayabilirsiniz.

Americano yapılışında iki yöntem kullanılır. Birinci yöntemde espressonun içerisine sıcak su eklenir, ikinci yöntemde ise sıcak suyun içerisine espresso katılır. Americano hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; fincan başına 9 gram kahve ve içme suyu. Herkesin evinde espresso makinesinin bulunmadığını düşünerek bu yazımızda Moka pot ile hazırlanma şeklini anlatacağız.

Birinci Yöntem:

  1. Moka potun su haznesine sıcak içme suyunu ekleyin. Suyun emniyet valfini aşmamasına dikkat edin.
  2. Moka potun kahve filtresi bölümüne 9 gram kahve ekleyin ve daha sonra bir kaşık yardımıyla çok fazla bastırmadan kahveyi düzleştirin.
  3. Moka potun su haznesinin üzerine kahve filtresini ve onun üzerine de kahvenin toplandığı hazneyi takarak moka potu kısık ateşe koyun.
  4. Sıcak su kaynamaya başlayınca kahve basıncın etkisiyle moka potun en üst haznede toplanmaya başlayacak.
  5. Suyun tamamı üst hazneye geçince moka potun altını kapatın ve kahveyi 3 dakika kadar dinlendirin.
  6. Dinlenen kahveyi bir fincanın içerisine alın ve daha sonra üzerine sıcak su ilave ederek servis edin.

Afiyet olsun!

İkinci Yöntem:

  1. Espressoyu birinci yöntemde anlattığımız adımları takip ederek hazırlayın.
  2. Espresso dinlenirken bir fincanın içerisine sıcak içme suyu ilave din. Fincanda bir veya iki santimetre kadar boşluk bırakın.
  3. Sıcak içme suyu ilave ettiğiniz fincanın içerisine demlenen espressoyu ilave edin ve servis edin.

Afiyet olsun!

Sütlü Americano nasıl yapılır?” diye merak edenleriniz olacaktır. Bunun için ayrı bir başlık açmaya gerek duymadık. Çünkü yapacağınız tek şey kullanacağınız fincanı biraz daha büyük seçerek hazırladığınız Americano içerisine bir miktar sıcak süt ilave etmek. Böylece sütlü Americano hazırlamış olacaksınız.

Iced Americano İçinde Ne Var?

buzlu-americano

Americanonun yaz günlerinde en çok tercih edildiği hali buzlu olsa gerek. Iced americano, yaz sıcaklarında bunalan ve kahveyle serinlemek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri. Bu kahvenin içinde bulunan ekstra malzeme ise yalnızca buz. Geri kalan malzemelerin hepsi aynı. Tabii küçük bir farkla.

Öyleyse iced americano yapımını ve bu küçük farkı öğrenmek için diğer başlığımıza geçebilirsiniz.

Iced Americano Nasıl Yapılır?

Iced americano hazırlamak için double shot espresso hazırlamalısınız. Double shot espresso hazırlamak için 16-18 gram aralığında kahveye ihtiyacınız var.

Iced americano hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; 16-18 gram kahve, buz ve soğuk içme suyu.

Hazırlanışı:

  1. “Evde Americano nasıl hazırlanır?” başlığı altında yer verdiğimiz birinci yöntemdeki adımları uygulayarak espressoyu hazırlayın. Fakat bu defa 9 gram kahve yerine yaklaşık 16-18 gram aralığında kahve kullanmalısınız. Eğer evinizde mutfak tartısı yoksa ve miktarı nasıl hazırlayacağınızı bilemiyorsanız çorba kaşığı ölçüsünden faydalanabilirsiniz. Üç çorba kaşığı kahve yaklaşık 21 gram yapıyor. Yani üç çorba kaşığından biraz daha az kahve kullanabilirsiniz.
  2. Büyük bir bardağın içerisini buz ile doldurun.
  3. Buzun içerisine soğuk içme suyu ilave edin. Yine burada da 3-4 santimetre kadar boşluk bırakın.
  4. Buz ve soğuk su ilave ettiğiniz bardağın içerisine double shot espressoyu da ilave ederek kahveyi servis edin.

Afiyet olsun!

Hazıladığınız Americano kahve çeşitlerini görmek bizi fazlasıyla mutlu eder. Evinizde hazırladığınız Americano lezzetlerini @mithra.coffee Instagram hesabımızı etiketleyerek ya da #mithracoffee etiketiyle paylaşırsanız hazırladığınız muhteşem lezzetleri biz de görmüş oluruz.

Kahve tadında, mutlu ve sağlıklı günler dileriz!

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

soguk-kahve-nasil-yapilir
Daha Fazla

Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

İçindekiler Hide Soğuk Kahve Yapımına Dair Püf NoktalarSoğuk Kahve Yapımı için Hangi Kahve Çekirdekleri Kullanılmalıdır?Soğuk Kahve Yapımında Nasıl…