A Film About Coffee Belgesel İncelemesi

a-film-about-coffee-belgesel-incelemesi

A Film About Coffee, 2014 yılında gösterime giren Amerika yapımı bir belgeseldir. Belgeselin senaryosu Brandon Loper tarafından yazılmıştır.

Ayrıca belgeselin yönetmen koltuğunda da Brandon Loper oturmaktadır. Bu belgesel Brandon Loper’ın ilk uzun metrajlı çalışmasıdır.

Kahve hakkında çekilen bu belgesel bir 1 saat 7 dakika kadar sürmektedir. Belgesel adeta bir fincan kahve keyfi kadar sürüyor. Bu keyifli belgesel bize kahvenin hikayesini farklı bir pencereden seyretme şansı sunuyor.

Belgeselin oyuncu kadrosunda ise Darrin Daniel, James Freeman, Devin Chapman, Kyle Glanville ve Michael Phillips gibi isimler yer alıyor.

Brandon Loper’ın tanımlamasıyla bu belgesel kahveye sunulan bir aşk mektubudur. Belgesel, nitelikli kahvenin ne anlama geldiğini ve kahvenin bu şekilde adlandırılması için neler yapılması gerektiğini inceler.

A Film About Coffee’de Honduras ve Ruanda’da yer alan kahve çiftliklerine kısa seyahatler yapılıyor. Ayrıca Tokyo, Portland, Seattle, San Francisco ve New York’taki ünlü kahve dükkanlarına da konuk oluyoruz. Böylelikle adeta kahve dünyasına kısa bir seyahat gerçekleştiriyoruz.

Filmde kahvenin hazırlanma sürecindeki tüm aşamalarına tanık olma şansına sahibiz. Çiftçilerin ve baristaların gözlemleri ve deneyimleri aracılığıyla en iyi kahveyi hazırlamak için bir araya gelen eski ve yeni gelenekler ustalıkla harmanlanmış.

Bir Fincan Kahve de Karmaşık ve Anlamlı Olabilir

sifon-kahve-makinesi-nasil-kullanilir

A Film About Coffee, bir kahve baristasının kahve sifonu ile demlediği kahveye yakın çekim ile başlar. Arka fonda ise tüm ruhumuzun derinliklerine işleyen müzik kahveye eşlik eder.

Bu görsel şölen filmin tezini de görsel anlamda temsil etmektedir. Bir fincan kahve kadar sırdadan bir şey de karmaşık ve anlamlı olabilir.

Bu giriş bize daha en başından itibaren özel bir belgesel izleyeceğimizi kanıtlar nitelikte. Kısacası çiftlikten fincana uzanan uzun ve yorucu yolculuğun sonunda ortaya çıkan özel lezzetin derinliklerine şahit oluyoruz.

Ayrıca nitelikli kahveyi özel kılanın yalnızca kahve çekirdekleri olmadığını da açıkça görüyoruz.

Kahve çekirdeğinin yetiştiği coğrafya, kahveyi yetiştirilen çiftçi, kahvenin işlenme şekli, kahvenin kavrulma şekli, kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ve nihayetinde demleme. Bu aşamaların her birinde uygulanan tekniklerin kahvenin değerini belirliyor.

Zengin Bir İçerik

kahve-ile-ilgili-diger-terimler

Kahvenin büyüleyici hikayesine tanık olduğumuz bu belgesel de bu aşamaları bize açık açık gösteriyor. Filmde yapılan seyahatler, röportajlar kahveyi özel kılan unsurlar üzerine.

Filmin en önemli bölümü kahve hakkında uzman bir grup kişi ile yapılan röportajlar. Bu röportajlar bizlere içtiğimiz bir fincan kahvenin kamera arkasını açıkça gözler önüne seriyor.

Peter Giuliano, George Howell, Blue Bottle ve James Freeman gibi isimler kahve üzerine edindikleri bilgi birikimini bizimle açıkça paylaşıyorlar. Böylece kahvenin merak edilen hikayesini işin uzmanlarından dinleme şansını elde ediyoruz.

Belgeselde kahvenin üretildiği ve hazırlandığı pek çok yere seyahatler düzenlenmiştir. Fakat bu seyahatler oldukça kısa soluklu olmasına rağmen çekilen fotoğraflar bu açığın biraz olsun kapatılmasını sağlamıştır.

A Film About Coffee her anlamda oldukça zengin bir belgesel. Özellikle içtiği bir fincan kahvenin hikayesini öğrenmek isteyenler için güzel bir kaynak.

Görsel ve işitsel anlamda oldukça zengin bir içeriğe sahip olan bu belgesel; bizi kahvemizi yudumlarken tattığımız o büyüleyici lezzetin içine çekiyor.

İçtiğiniz bir fincan kahvenin ardındaki hikayeyi farklı pencerelerden seyretmeyi seviyor musunuz? Öyleyse bir fincan kahvenin hikayesini farklı senaryolarla ve bakış açılarıyla ele alan diğer belgesellere de göz atabilirsiniz.

Bizi kahvenin büyüleyici dünyasında gizemli bir yolculuğa çıkaran diğer belgesel ve film incelemelerimizi okuyabilirsiniz. Böyleyece ne ile karşılacağınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca izleyeceğiniz belgeseli çok daha rahat anlamlandırabilirsiniz.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like