11 ayın sultanı Ramazan’ın gelişi ile birlikte herkesin merak ettiği sorulardan biri de sahurda çay içmek doğru mu sorusudur.
Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren pek çok insan, gün boyu çay hasreti çeker. Hatta kimisi iftar hazırlığı yaparken bile bir yandan da çay demlemeye başlar. Bu içeriğimizde çayı bu denli seven ve çok sık tüketen insanların en çok merak ettiği konulara değineceğiz.
Sahurda çay içmek doğru mu? Sahurda çay içmek susatır mı? Ramazanda sahurda çay içilir mi gibi pek çok sorunun yanıtını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
Sahurda Çay İçilir mi?
İçeriğimize ilk olarak sahurda çay içilir mi sorusunun yanıtı ile başlayalım. Pek çok kişinin aklını kurcalayan bu soru, özellikle çay tiryakileri için oldukça önemli. Siz de biliyorsunuz ki gün içerisinde bardak bardak çay tüketen biri için uzun süre çaysız kalmak fazlasıyla zordur.
Hatta bazı çay tiryakileri gün içerisindeki açığı yalnızca iftarda değil, sahurda da çay tüketerek kapatır. Peki sahurda çay içmek ne kadar doğru? Gelelim bu sorunun yanıtına.
Öncelikle sahurda çay tüketmek tamamen kişisel bir tercihtir. Elbette ki sahurda çay içebilirsiniz. Fakat uzmanlar, Ramazan ayında sahurda çay kahve gibi kafein içeren içeceklerin çok tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Bu içeceklerin içerisinde bulunan kafein; vücudun su miktarını düşürdüğü için oruç tutarken çok daha fazla zorlanabilirsiniz.
Kısacası gün boyunca daha fazla su kaybetmenizi sağlayacak olan çay, bizce de sahurda çok tüketilmemesi gereken içeceklerden biridir. Fakat bu noktada elbette ki karar tamamen size ait.
Uzmanlar özellikle Ramazan ayında vücudun yeterli sıvıyı alması için çaydan ziyade su, meyve suyu, süt gibi içecekleri tavsiye ediyor.
Sahurda Çay İçmek Susatır mı?
Gelelim bir diğer merak edilen sorunun yanıtına. Ramazan ayı boyunca oruç ibadetini yerine getiren hemen hemen herkes, susuzluğun vücudu daha çok etkilediğini söylüyor.
Hatta gün içerisinde susamak herkesin korkulu rüyası diyebiliriz. Oruçluyken susamamak aslında biraz da sizin elinizde.
Özellikle sahurda tükettiğiniz içecek ve yiyecekler bu noktada büyük bir önem teşkil ediyor. Peki ama neden? Şu şekilde açıklayabiliriz:
Yağlı veya tuzlu birçok yiyecek, susuzluk yaratır. Bu nedenle sahurda tüketeceğiniz pek çok yiyecek ve içecek sizin gün içerisinde çok fazla susamanıza neden olabilir. Bu içeceklerden biri de pek tabii çaydır.
Çayın ne gibi bir yan etkisi olabilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat çayın içerisinde bulunan kafein vücudun su kaybetmesine neden olur.
Bu nedenle normalden daha kısa bir sürede susayabilirsiniz. Dolayısıyla sahurda su, süt, meyve suyu gibi içecekler tüketmeye özen göstermelisiniz.
Aslında içeriğimizin bu kısmında size sahurda neden çay içilmez sorusunun da yanıtını vermiş olduk. Kısacası sahurda çay içmek normalden daha hızlı bir şekilde susamanıza neden olabilir.
Sahurda Hangi Çay İçilmeli?
Sahurda hangi çayın içileceği, kişisel tercihinize ve sağlık durumunuza bağlı. Ancak, kafein içeren çayların, gün boyunca daha fazla idrara çıkmanıza ve vücudunuzun su dengesini etkilemesine neden olabileceğini unutulmamalısınız. Bu nedenle, sahurda özellikle kafeinsiz çaylar tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Özellikle sağlık açısından farklı pek çok faydaya sahip olan bazı bitki çaylarını sahurda tüketebilirsiniz. Böylece oruçluyken gününüzün daha rahat bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.
Peki sahurda hangi çay içilmeli? İşte sahurda tüketebileceğiniz bitki çayları.
Rooibos Çayı
Sahurda tüketebileceğiniz ilk çay önerilerimizden biri rooibos çayı. Rooibos çayı, kafein içermeyen bir bitki çayıdır ve sahurda içmek için son derece uygundur.
Oldukça hoş bir aromaya ve kokuya sahiptir. Ayrıca antioksidanlar ve diğer sağlıklı bileşenler açısından da fazlasıyla zengindir.
Tüm bunların yanı sıra rooibos çayının rahatlatıcı bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle bu lezzetli çay, sahurda gevşeme ve uyku kalitesini artırma açısından da bir o kadar faydalı.
Ancak siz de biliyorsunuz ki her içeceğin olduğu gibi rooibos çayının da fazla tüketimi vücudun su dengesini olumsuz etkiler.
Bu nedenle, sahurda sadece rooibos çayı tüketmek yerine, yeterli miktarda su tüketmeye de özen göstermeniz önemlidir.
Hibiskus Çayı
Gelelim sahurda tüketebileceğiniz bir diğer bitki çayı önerisine: Hibiskus çayı. Kafein içermeyen bu bitki çayı, sahurda rahatlıkla tüketebileceğiniz lezzetli bir seçenek.
Eğer daha önce hibiskus çayı içtiyseniz bu çayın hoş bir tat ve koku veren antioksidanlar açısından zengin olduğunu biliyorsunuz demektir.
Tüm bunların yanı sıra hibiskus çayı, kan basıncını düşürücü bir etkiye de sahiptir. Bu dikkat çeken özellik, sahurda rahatlama ve uyku kalitesini artırma açısından oldukça faydalıdır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi sahur vaktinde ideal tüketimi aşmayacak şekilde Hibiskus çayı içebilirsiniz. Tabii bu lezzetli çayın yanı sıra bol bol su tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Ancak, herhangi bir içecek gibi, Hibiskus çayının da fazla tüketimi, vücudun su dengesini etkileyebilir. Bu nedenle, sahurda sadece Hibiskus çayı tüketmek yerine, yeterli miktarda su tüketmeye özen göstermeniz önemlidir. Kısacası sahurda bitki çayı içmek isteyenlerdenseniz Hibiskus, tercih edebileceğiniz çaylardan biridir.
☕ Dilerseniz Sahurda Kahve İçmek üzerine yazdığımız blog yazımızı da okuyabilirsiniz. Bu içeriğimiz sayesinde sahurda tüketeceğiniz kahvenin oruç sürecine etkileri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.