Kahve tutkunuysanız sade kahve ve jelatinden yapabileceğiniz kahve jölesi (coffee jelly) muhakkak denemeniz gereken lezzetlerden biri.
Çok seveceğiniz pratik ve bir o kadar da lezzetli olan kahve jölesi kendi mutfağınızda zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Bu jöle kıvamındaki yaz tatlısı, özellikle yeni lezzetler denemeyi seven herkesin vazgeçilmezi olacak.
Bu içeriğimizde sizlere kahve jölesi ile ilgili çeşitli bilgiler vereceğiz. Eğer siz de kahve jölesi nedir, nasıl yapılır gibi soruların yanıtını merak ediyorsanız içeriğimizin devamına göz atabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
Tatlınızı lezzetli bir kahve ile tamamlamaya ne dersiniz? Özellikle kahve severlerin gözdesi haline gelen kahve jölesi içerisine Mithra Coffee web sitesinde yer alan lezzet dolu kahvelerden dilediğinizi ekleyebilirsiniz.
Dilerseniz bu kahveleri, günlük hayatınızda da tüketebilirsiniz. Böylece birbirinden aromatik bu kahve seçenekleri ile farklı ülkelere eşsiz bir lezzet yolculuğu yapabilirsiniz. Şimdi siz de Mithra Coffee’nin web sitesinde yer alan kahve çeşitlerini keşfedebilirsiniz.
Kahve Jölesi Nedir?
Kahve jölesi, genellikle demlenmiş kahve ve jelatin kullanılarak hazırlanan kafeinli bir tatlıdır. Ayrıca kahve jölesinin ana malzemeleri kahve, su, şeker ve jelatin veya agar-agar’dır. Aslında yöreye göre agar-agar yerine jelatin de kullanılabiliyor.
Kahve jölesi ilk olarak kahve, su ve şekerin karıştırılması ile hazırlanmaya başlıyor. Sonrasında ise kahve karışımına jelatin veya agar-agar ekleniyor. Son aşamada ise karışım kalıplara dökülerek ve soğumaya bırakılıyor.
Bu lezzetli tatlı genellikle krem şanti veya çikolata sosuyla servis ediliyor. Ayrıca Kahve jölesini, farklı varyasyonlarla yapmak da pek tabii mümkündür. Örneğin sade kahve yerine vanilya, tarçın veya çikolata aromaları ekleyerek daha farklı bir lezzet de ortaya koyabilirsiniz.
Kahve Jölesi Nasıl Yapılır?
Kahve jölesi yapımı oldukça kolaydır. Ancak, bu aşamada jöle kıvamı için kullanılan jelatin veya agar-agarın doğru şekilde kullanılması önemlidir.
Jelatin veya agar-agarın tamamen çözündüğünden emin olmak ve karışımın kıvamını doğru ayarlamak için tarife tam olarak uyulmalıdır. Ayrıca, kahve jölesi hazırlandıktan sonra soğuması için en az 2-3 saat kadar bekletmek gerektiği unutulmamalıdır.
Eğer kahve jölesiyle ilgili aklınızdaki tüm soru işaretleri gittiyse gelin birde bu kahve türünün nasıl yapıldığına bir bakalım. Kaleminiz ve kağıdınız hazırsa işte yaz sıcaklarında içinizi soğutacak iki farklı kahve jölesinin tarifi.
Jelatinle Kahve Jolesi Yapımı
Kahve jölesinin iki farklı ürünle yapılabileceğinden bahsetmiştik. Bunlardan ilki jelatindir. Bildiğiniz gibi bu tatlı, uzun uğraşlar gerektirmez. Bu nedenle öncelikle vereceğimiz tarifle kısa sürede harika bir lezzet ortaya koyacağınızdan hiç şüphemiz yok.
İşte kahve jölesinin tatlısını jelatinle yapmak isteyenler için basit bir kahve jölesinin tarifi.
Malzemeler:
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/4 su bardağı çekilmiş kahve
- 2 yemek kaşığı jelatin
Yapılışı:
- Bir tencereye sıcak suyu, toz şekeri ve çekilmiş kahveyi ekleyin. Karıştırın ve orta ateşte kaynamaya başlayana kadar ısıtın.
- Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 5 dakika daha karıştırarak kaynatmaya devam edin.
- Jelatini ayrı bir kapta 1/4 su bardağı soğuk su ile karıştırın ve 5 dakika bekletin. Jelatin tamamen çözünene kadar karıştırın.
- Kahve karışımını ocaktan alın ve jelatin karışımını ekleyin. Jelatin tamamen çözünene kadar karıştırmaya devam edin.
- Kahve karışımını kalıplara dökün. Kalıpları buzdolabına koyun ve en az 2-3 saat boyunca soğumasını bekleyin.
- Kahve jölesini kalıptan çıkarmak için bir bıçak veya spatula kullanarak etrafını sıyırın. Jöleyi ters çevirin ve servis yapın.
Afiyet olsun!
Agar Agar ile Kahve Jölesi Yapımı
Gelelim agar agar ile yapabileceğiniz kahve jölesinin tarifine. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki iki tarif sonucunda da oldukça lezzetli bir sonuç ortaya koyabilirsiniz. Bu nedenle agar agar veya jelatin kullanmanız tatlınızın lezzetini değiştirmez. Elinizdeki malzemeye göre veya tamamen damak zevkinize göre dilediğiniz ürünle lezzetli mi lezzetli bir kahve jölesi yapabilirsiniz.
İşte agar agar ile yapabileceğiniz kahve jölesi tarifi.
Malzemeler:
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/4 su bardağı çekilmiş kahve
- 2 yemek kaşığı agar agar tozu
Yapılışı:
- Bir tencereye sıcak suyu, toz şekeri ve çekilmiş kahveyi ekleyin. Karıştırın ve orta ateşte kaynamaya başlayana kadar ısıtın.
- Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 5 dakika daha karıştırarak kaynatmaya devam edin.
- Agar agar tozunu ayrı bir kapta 1/4 su bardağı soğuk su ile karıştırın ve 5 dakika bekletin. Agar agar tamamen çözünene kadar karıştırın.
- Kahve karışımını ocaktan alın ve agar agar karışımını ekleyin. Karıştırın ve agar agar tamamen çözünene kadar karıştırmaya devam edin.
- Kahve karışımını kalıplara dökün. Kalıpları buzdolabına koyun ve en az 2-3 saat boyunca soğumasını bekleyin.
- Kahve jölesini kalıptan çıkarmak için bir bıçak veya spatula kullanarak etrafını sıyırın. Jöleyi ters çevirin ve servis yapın.
Afiyet olsun!
Dilerseniz “Kahve Kültürü: Tarihi, Gelenekleri ve Günümüzdeki Yeri” blog yazımızı da okuyabilirsiniz.