Süvari Kahvesi Nedir? Süvari Kahvesi ile İlgili Her Şey!

suvari-kahvesi-nedir-suvari-kahvesi-ile-ilgil-her-sey

Süvari kahvesi, 17. yüzyıla dayanan bir kahve çeşididir. Sunumuyla ünlü olan bu kahve çeşidi Ege’deki efelerin içtiği bir kahve olarak da bilinmektedir.

Biz de kahve meraklıları için kültürümüzün bir parçası olan süvari kahvesini anlatmak istedik, keyifli okumalar dileriz.

Geçmişten günümüze pek çok kahve türü ortaya çıkmıştır. Kahve kültürünün değişmesi ve gelişmesiyle birlikte kültürümüze ait kahve türleri de popülerleşmeye başlamıştır. Peki çok bilinen ve farklı bir lezzete sahip olan Süvari kahvesi nedir? 

Bu yazımızda genel olarak süvari kahvesi ile ilgili merak edilenlere değineceğiz. Ayrıca bu kahveyi özel kılan noktaları ve evde nasıl hazırlayabileceğinizi anlatacağız.

Mithra Coffee, farklı yörelerden seçtiği nitelikli kahve çekirdeklerini farklı kahve türlerine ve demleme yöntemlerine göre özel olarak öğütmektedir. Siz de damak tadınıza uygun kahve çekirdeklerini Türk kahvesi formunda öğüttürebilir ve yöresel kahve çeşitlerimizi en lezzetli haliyle hazırlayabilirsiniz.

Süvari Kahvesi Nedir?

suvari-kahvesi-mithra-coffee-blog

Süvari, ince belli çay bardağında ikram edilen ve normal kahveye göre daha az köpüğü bulunan bir kahve türüdür. Bu kahve, tamamen tercihe göre şekersiz, şekerli veya az şekerli olarak hazırlanmaktadır. Ayrıca Tarsus bölgesine özel bir içecek türü olarak da bilinmektedir. 

İçimiyle size farklı lezzet deneyimleri yaşatan bu kahve türü, farklı sunumuyla da oldukça dikkat çeker. Fincandaki kahvenin çabuk bittiği ön görülerek cam bardakta içilen süvari kahvesi, diğer bir rivayete göre ise nargileyle de içilmektedir. 

Hazırlanma ve pişirme aşaması Türk kahvesiyle hemen hemen aynıdır. Ayrıca bu eşsiz kahve; Ege’de süvari, Akdeniz’de ise Tarsuzi olarak bilinmektedir. Diğer kahve türlerinden farklı bir sunuma sahip olan bu kahve ayrıca daha yumuşak bir içime sahiptir. 

Süvari kahvesinin ne olduğuna tekrar değinecek olursak, Türk kahvesinden farklı olarak cam bardakta ikram edilen ve Türk kahvesine göre daha az köpüklü olan bir kahve türüdür. Kendine özgü lezzetiyle adından sıkça söz ettiren Süvari kahvesinin bilinirliği de her geçen artmaktadır. 

Bildiğiniz süslü ve modern fincanları bir kenara bırakıp cam bardakta kahve içtiniz mi? Eğer içmediyseniz yakın zamanda denemenizi tavsiye ederiz. Bu kahve; köpüksüz oluşu, farklı servisi ve nefis aromasıyla damakta iz bırakan bir tada sahip. 

Köpüksüz kahve anlayışını yerle bir eden suvari Turk kahvesi, lezzeti bambaşka bir boyuta taşıyor. Günü kahve içmeden tamamlayamayanlar ya da güne kahve içmeden başlamayanlar için ise son derece ideal bir içecek.

Süvari Kahvesinin Hikayesi

Süvari kahvesi nedir, sorusunu cevapladığımıza göre oldukça farklı bir sunuma ve lezzete sahip olan bu kahve türünün hikayesinden de bahsetmek isteriz. İşte, süvari kahvesinin merak edilen hikayesi. 

Anadolu’da Tarsusi ismiyle bilinen bu kahve türüne, Osmanlı döneminde kişiye özel anlamına gelen tarz-ı hususi denirmiş. Aslında bu isimle anılmasının sebebi Tarsus bölgesine ait olduğu düşüncesiymiş. Fakat bazı kaynaklarda bu kahve türünün Tarsus’a ait olmadığı yazmaktadır. 

Anlatılanlara göre süvari Türk kahvesini Anadolu’da 17. ve 20. yüzyıl aralarında Ege’nin sembolleri olan efeler içermiş. Efelerin süvari kahvesini tercih etmesinin sebebi ise fincanda getirilen kahvenin oldukça çabuk bitmesiymiş.

Bunun yanı sıra Ege efeleri kahve içerken nargile de içiyorlarmış. Fincanda içilen kahve, nargileden önce bittiği için süvari Türk kahvesi efelere çay bardağında servis edilirmiş. 

Süvari Kahvesi Nasıl Yapılır?

suvari-kahvesi-nasil-yapilir-mithra-coffee-blog

En çok merak edilen bir diğer konu ise Süvari kahvesi nasıl yapılır? sorusudur. Her şeyden bahsedip kahvenin nasıl yapıldığından bahsetmemek olmaz. Öyleyse gelin bir de bu kahve nasıl yapılıyor bir bakalım. 

Öncelikle her bir kişi için cezveye bir çay bardağı su dökmelisiniz. Sonrasında ise kahve ve şekeri cezveye ekleyip karıştırabilirsiniz.

Bu kahvenin en dikkat edilmesi gereken aşaması ise tamamen kaynamasını bekledikten sonra ocaktan alınmasıdır. Ayrıca köpürmeye başlayan kahveyi normal Türk kahvesine göre daha uzun süre pişirmek gerekir. 

Bir de Süvari kahve yapımı aşamasında size bir tavsiyemiz daha var. Kahvenin içerisine su girdikten sonra kaşık girmez.

Bu detaya dikkat ederek kahvenizi hazırlarsanız çok daha güzel bir sonuç alabilirsiniz. Pişen kahvenizi ince belli çay bardağına döküp servis edebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun. 

Süvari Kahvesi Özellikleri

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olan bu kahvenin yapımı aslında Türk kahvesi ile birebir aynıdır.  Türk kahvesi Süvari’den ayıran tek şey sunumu ve pişirme süresidir. Türk kahvesine göre çok daha uzun süre kaynatılması gereken bu kahve türünü, çay bardağında servis etmelisiniz. 

Hatta en bariz farkı ise sunum şeklidir diyebiliriz. Siz de bu harika kahve türünü denemek isterseniz verilen ölçüler doğrultusunda damak tadınıza uygun bir kahve yapabilirsiniz.

Diğer kahvelere nazaran daha köpüksüz bir şekilde yapılan suvari Turk kahvesi “Antakya kahvesi” olarak da bilinmektedir. Geleneksel bir lezzete dönüşen bu harika kahveyi tatmayı ihmal etmeyin. 

Süvari kahvesinden yeterince bahsettik. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan bu kahvenin yanı sıra farklı ve yeni kahve deneyimleri yaşamak istiyorsanız Mithra Coffee’de sizin için birçok seçenek var! 

Üstelik yalnızca kahve de değil. Mithra Coffee’de işinizi oldukça kolaylaştıracak kahve ekipmanlarından tutun da lezzetiyle sizi mest edecek dünya çaylarına kadar farklı birçok seçenek var. Tüm bu güzelliklerden faydalanmak için Mithra Coffee’yi ziyaret edebilirsiniz. 

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like