Çay kültürünün gelişmesiyle birlikte daha önce duymadığımız ve tatmadığımız pek çok çay çeşidiyle tanıştık. Sarı çay ise bu çaylardan yalnızca biri.
Daha önce bu çayı duymuş ya da duymamış olabilirsiniz. Yazımızda size Çin’den gelen bu lezzeti tanıtmaya çalışacağız. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
Son yıllarda kahve çaydan rol çalmış gibi görünüyor. Fakat yine de çayın bizde ayrı bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Sabah kahvaltılarında, molalarda, dostlarımızla bir araya geldiğimiz zaman bir bardak sıcak çayın buğusunda şenlenir sohbetlerimiz.
Kışın sıcacık tadıyla; yazın ise buzla yaptığı o eşsiz dansla gönlümüze taht kurar. Özellikle son yıllarda gelişen çay kültürüyle çayın tüketimi daha da arttı. Tıpkı kahvede olduğu gibi çayda da “nitelikli çay” kavramı öne çıktı.
🍃 Mithra Coffee & Tea Co. ile dünyanın farklı yerlerinden seçilen çay çeşitlerini pürüzsüzce deneyimleyebilirsiniz. Evinizin rahatlığında Çin’den, İran’dan, Fas’dan, İngiltere’den ve daha pek çok ülkeden gelen lezzetleri tadabilirsiniz.
Bu sebeple çayseverler dünyadaki eşsiz lezzetleri merak etmeye başladılar. Farklı kültürlerden gelen çaylar sofralarımızda yerini aldı. İşte, sarı çay da bu çay çeşitlerinden biridir. Peki, nedir bu çay?
Sarı Çay Nedir?
Çin’in çayın başkenti olduğunu bilmeyenimiz yok denecek kadar azdır. Çin’den dünyaya yayılan bu eşsiz lezzetin de pek çok çeşidi var. Bu çeşitlerin çoğunun da yine Çin’den çıkmış olması pek yadırganamaz.
Sarı çay da bir Çin çayı. Adını demlendiği zaman ortaya çıkan sarımtırak tondan alıyor. Çinliler ise bu çaya “huangcha” adını vermişler. Çok eski yıllardan beri Çin kültüründe sevilen bu çay, pahalı çay çeşitleri arasında yer almaktadır.
Bu sebepten olacak ki; eski dönemlerde halk, Çin imparatoruna bazen sarı çayı vergi olarak verirmiş. Fakat bu çayın beyaz çay kadar pahalı olmadığını da söylemek gerekir.
Rengiyle anılan bu çay çeşidi tıpkı yeşil çay gibi camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde ediliyor. Bu sebeple de yeşil çayla sıkça karıştırıyoruz. Fakat sarı çayın işlenme süreci yeşil çaydan farklıdır.
Sarı çayın işlenme süreci yeşil çaya nazaran daha zahmetlidir. Dolayısıyla bu çay yeşil çay kadar fazla üretilmiyor. Bu da sarı çayın değerini yükselten ana sebeplerden biri.
Bu çay çeşidi içime hazır hale gelmek için üç aşamadan geçer. Bunlar; şoklama, kıvırma ve kurutmadır. Ayrıca kısmi oksidasyon işlemine de tabii tutulur. Bu sebeple yeşil çay kadar otsu bir aromaya sahip değildir.
Üretim aşaması genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Şoklama işlemiyle çay yapraklarının içindeki nem oranı %55’e kadar iner.
- Daha sonra çay yapraklarına kıvırma işlemi uygulanır. Bu adımda da çay yapraklarının içindeki nem oranı %25’e kadar düşer ve kısmi oksidasyon işlemi uygulanır.
- En son adımda da kurutma işlemi uygulanır. Bu adımda da çay yapraklarının nem oranı %5’e kadar düşer. Bu işlem yapan kişiye bağlı olarak birkaç saat sürebileceği gibi birkaç gün de sürebilir. Buradaki asıl amaç yaprakların rengini sarıya döndürmek ve otsu kokuyu ortadan kaldırmaktır.
Diğer taraftan huangchada kırpılma işlemi uygulanmaz. Bu sebeple diğer çaylara göre iri yapraklıdır. Esasında bu çayın kaliteli olduğunun da bir göstergesidir. Çünkü tam yaprak çaylar daha aromatik ve lezzetlidir. Bu sebeple nitelikli çay sınıfına girmektedir.
Çin Sarı Çayının Faydaları
Yukarıda dile getirdiğimiz gibi huangcha da tıpkı beyaz çay ve yeşil çay gibi camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde ediliyor. Bu sebeple hemen hemen diğer camellia sinensis çaylarıyla aynı faydaları göstermektedirler.
- Sarı çayın antioksidan değeri yüksektir. Böylece vücutta dolaşan serbest radikallerin sebep olacağı hasarı önler.
- Metabolizmayı hızlandırır. Böylece kilo vermeye yardımcı olur.
- Cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Yaşlama belirtilerini en aza indirir.
- Diğer taraftan öksürük gibi solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesini destekler. Ayrıca balgam söktürücü bir etkisi de vardır.
- Antiseptik özelliği sayesinde vücutta oluşan mikropları yok eder.
Huangcha oldukça faydalı olduğu gibi tüketim konusunda yine de dikkatli olunması gerekir. Özellikle bitki çaylarına karşı hassasiyeti olan kişilerin, hamilelerin, emziren annelerin ve kronik rahatsızlığı olanların tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekiyor.
Diğer taraftan yukarıda bahsettiğimiz rahatsızlıklardan birinin belirtilerine sahipseniz sarı çaya başvurmadan önce doktorunuza muayene olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü rahatsızlığınızın altında bilinmeyen bir sebep olabilir.
Sarı Çay Nasıl Hazırlanır?
Demlemesi oldukça pratik olan bu çayı hazırlamak için geniş tabanlı bir çaydanlık ve içme suyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Geniş tabanlı çaydanlık çayın yapraklarının aromasını daha iyi salmasını sağlayacaktır.
Diğer taraftan içme suyu temiz içeriği sayesinde çayın aromasını bozmayacaktır. Musluk suyu klor ve kireç açısından zengin olduğu için çayın mevcut aromasının ortaya çıkmasına engel olur.
Hazırlanışı:
- Isıttığınız içme suyuyla önce demliği çalkalayın.
- Demliğin içine dolu dolu iki çay kaşığı sarı çayı ekleyin.
- İki fincan sıcak suyu çok gezdirmeden çayın üzerine ilave edin ve 3-5 dakika demlenmeye bırakın.
- Demlenen çayı süzün ve servis edin.
Afiyet olsun!