Dünyanın en kaliteli çaylarından biriyle tanışmaya hazır mısınız? Dağların doruklarında yetişen Darjeeling çayı, bugün dünyanın en lezzetli siyah çaylarından biri olarak değerlendirilmektedir. O halde gelin bu mükemmel aromayı hep birlikte keşfedelim!
Türk milleti olarak siyah çaya ne kadar düşkün olduğumuzu dile getirmeye gerek var mı bilemiyoruz. Ülkemizde Atatürk zamanı yetiştirilmeye başlanan bu lezzetli çay çeşidi bugün sohbetlerimizin ve sofralarımızın vazgeçilmezi.
Peki, alıştığımız bu siyah çay lezzetinden farklı olan siyah çay çeşitleri var mı? Elbette! Dünya üzerinde gerek yetiştirilme koşulları gerekse işlenme şekli sebebiyle değişiklik gösteren pek çok çay çeşidi bulunmakta.
İşte, Darjeeling çayı da bu çay çeşitlerinden biri. Hatta en özelleri arasında. Peki, Darjeeling çayını bu kadar özel kılan ne?
Dünya üzerinde yetişen farklı çay çeşitlerine karşı özel bir merakınız mı var? Öyleyse sizi dünyanın farklı çay çeşitleriyle buluşturan Mithra Coffee & Tea Co. ile tanıştıralım!
Mithra Coffee & Tea Co. Çin, Fas, İngiltere, Güney Afrika gibi dünyanın farklı yerlerine özel çay çeşitlerini sizlerle buluşturuyor. Şık kutularla sunulan dünya çayları sizi dünyanın farlı yörelerine doğru küçük bir kültür gezisine çıkarıyor.
🍃 Eğer siz de evinizin rahatlığında farklı aromalar ve lezzetler keşfetmek istiyorsanız Mithra Coffee & Tea Co.’nun çay çeşitlerine bir göz atın deriz. Yaz kış mutfağınızın vazgeçilmezi olacak lezzetli çay çeşitleriyle hem kendinize hem de sevdiklerinize lezzetli tarifler hazırlayabilirsiniz.
Royal Darjeeling Çayı Nedir?
Hindistan’ın Darjeeling bölgesinde yetişen camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen Darjeeling çayı, adını yetiştiği bölgeden alır. Dağların doruklarında yetişen bu çay, 600-2000 m yüksekliklerde yetişir.
Yetiştiği bölge çay bitkisi için oldukça elverişli bir eğime sahiptir. Yıl boyu nemli ve serin olan bölge çayı aroması ve lezzeti üzerinde etkilidir. Çaya asıl aromasını veren etken ise; çay yapraklarının yılın yaklaşık 5-6 ayı karlar altında kalmasıdır.
Piyasada Darjeeling çayı adı altında pek çok çay çeşidiyle karşılaşabilirsiniz. Fakat gerçek Darjeeling çayı yalnızca 600-2000 m arasında yetişen cüce çay yapraklarından elde ediliyor.
Çayın rengi bildiğimiz siyah çay kadar koyu değil. Rengi tıpkı ıhlamuru ve şarabı andırır. Bu sebeple de “çay dünyasının şampanyası” olarak da adlandırılıyor. Ayrıca çay yaprakları çok kabarık ve hafiftir.
Darjeeling çayının aroması ise oldukça yumuşaktır. Hatta bu çayın aromasının oldukça “zarif” olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan hafif buruk bir aroması vardır.
Darjeeling çayında hissedilen tat notalarında ise; Frenk üzümü ve misket limonu aroması hissedilir. Bu aromalar çayı çok daha özel ve lezzetli kılıyor.
Darjeeling Çayı Faydaları
Çay dünyasının şampanyası diye adlandırılan Darjeeling çayının pek çok faydası bulunmaktadır. Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bu bitki çayı içerdiği yararlı bileşenler sayesinde pek çok rahatsızlığın iyileşme sürecine de destek olmaktadır.
- İçeriğinde diğer siyah çay çeşitleri gibi kafein bulunmaktadır. İçerdiği kafein sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemini destekler. Böylece kabızlık gibi sorunların da önüne geçmektedir.
- Metabolizma üzerindeki olumlu etkisi sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.
- İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde kötü kolesterolü düşürür. Böylece kalp sağlığını destekler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Böylece soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimalimiz azalır.
- Bu çay içeriğinde bol miktarda magnezyum barındırır. Magnezyum ise diş ve kemik sağlığı için oldukça faydalı bir maddedir.
Darjeeling Çayının Zararları
Bu çay çeşidinin bilenen bir zararı olmamakla birlikte içerdiği kafein sebebiyle tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir. Aksi takdirde uykusuzluk ve anksiyete gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Diğer taraftan herhangi bir rahatsızlığınız varsa öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü rahatsızlığınızın altında bilinmeyen başka bir sebep yatıyor olabilir.
Son olarak hamilelerin, emziren annelerin, alerjisi ve kronik rahasızlığı olan okurlarımızın doktora danışmadan tüketmemelerini öneririz. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde bu çayı tüketmelisiniz.
Darjeeling Çayı Nasıl Demlenir?
Siyah çay sınıflandırılken iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri tam yapraklı çaylar, diğeri ise kırık yapraklı çaylar. Tam çay yaprakları aromatik ve lezzetlidir; kırık çay yaprakları ise aroma ve lezzet açısından fakirdir.
İşte, Darjeeling çayını da tam yapraklı çaylar kategorisinde yer alır. Tam yapraklı çay demlerken tabanı geniş bir demlik kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü böylece çay yaprakları aromasını sıkışmadan rahat bir şekilde salacaktır.
İki fincan çay hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler arasında; iki çay kaşığı yani 2 gram Darjeeling çayına, iki fincan sıcak içme suyuna ve bir bitki çayı demliğine ihtiyacınız var.
Hazırlanışı:
- Sıcak su ile önce bitki çayı demliğinizi ısıtın.
- Demliğin içine iki çay kaşığı çayı ilave edin.
- Çayın üzerine sıcak suyu çok fazla gezdirmeden ekleyin ve demliğin kapağını kapatın.
- Çayı yaklaşık 4 dakika kadar demlenmeye bırakın.
- Demlenen çayı süzün ve servis edin.
Afiyet olsun!