3. Nesil Kahve Hakkında Her Şey!

ucuncu-nesil-kahve-dalgasi

3. nesil kahve kavramını çok sık duyuyoruz. Peki ama bu kavramın neyi ifade ettiğini biliyor muyuz? Bilmeyenler konu hakkında bilgi edinsin, bilenler ise konuyu ayrıntılarıyla kavrasın diye üçüncü nesil kahve kavramına dair her şeye bu içeriğimizde yer verdik.

Kahve tüketimi ve tüketilen kahve çeşidi son yıllarda büyük bir gelişme gösterdi. Bununla birlikte hazır kahve karışımları popülerliğini kaybetmeye başladı. Yerini nitelikli kahve çekirdeklerinden elde edilen gerçek kahve çeşitleri aldı.

Peki, bu değişimi tetikleyen neydi? Yıllardır reklamlarda gördüğümüz ve yalnızca iki dakikada hazırlayabildiğimiz kahveler neden rafa kalktı? İşte, bunun ardında yatan bir gerçek var ki o da üçüncü nesil kahve dalgası.

3. nesil kahveyi iyi anlamamız için kahvenin geçirdiği aşamalar hakkında küçük de olsa bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu sebeple üçüncü nesil kahveciliğe geçmeden önce birinci ve ikinci nesil kahveciliğe değineceğiz.

1. Nesil Kahvecilik

Birinci nesil kahvecilik instant kahve, granül kahve gibi farklı isimlerle adlandırılan hazır kahve çeşitlerini hayatımıza hızla sokmuştu.

Bu kahve çeşitleri yıllarca dünyanın en çok tükettiği kahve çeşidi oldular. Fakat ikinci nesil kahvecilikle birlikte bu zararlı ve kimyasal içerikli kahve giderek değerini kaybetti. 

2. Nesil Kahvecilik

İkinci nesil kahvecilik 60’lı yılların sonuna doğru popüler kahve zincirlerinin doğuşuyla etkisini göstermiştir.

Espresso ve espresso bazlı farklı ve aromalı kahve çeşitleri ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak farklı soğuk demleme teknikleri de popülerlik kazanmıştır. 

3. Nesil Kahve Nedir?

dunya-kahveleri-kutusu-hediye-seti

Üçüncü nesil kahve, kahveye kültürel anlamda değer kazanmasıyla birlikte ortaya çıkmış bir kavramdır. Ayrıca 3. nesil kahve; kahveye ve kahveyi yetiştiren kişiye saygı duymayı gerektirir. Bu sebeple kahveye dair her şey önem kazanır.

3. nesil kahve dalgasında; kahvenin yetiştiği bölge, kahve çekirdeğinin niteliği, hasat ve işleme şekilleri, kahveyi kavurma dereceleri, öğütme şekilleri ve demleme yöntemleri gibi kahveye dair her aşama önem kazanmıştır.

Tıpkı şarap kültüründe olduğu gibi. Şarap kültüründe nasıl ki şarabın yapılış aşamasındaki her detay önemliyse üçüncü nesil kahvecilikte de öyledir.

Kahvenin kendi içinde bulundurduğu tat notaları ve aromalarını ortaya çıkarmanın önemi bu nesille önem kazanmıştır.

Bu dalgayla birlikte kahveden en üst verimi almak için demleme tekniklerinde geliştirmeler yapılmıştır. Ayrıca ekipman kullanımı önem kazanmış ve kullanımı yaygınlaşmıştır.

Nitelikli kahveler için Mithra Coffee‘yi ziyaret edebilirsiniz.

En Popüler 3. Nesil Kahve Demleme Teknikleri

pour-over-kahve-demleme

Üçüncü nesil kahvecilikte kahvenin hazırlanmasındaki her aşamanın oldukça önemli olduğunu yukarıda da söyledik. Bu kahve anlayışında dünyanın en kaliteli kahve çekirdeğini de kullansanız kahveyi doğru tekniklerle demlemezseniz tadım notalarını ve aromaları ortaya çıkaramazsınız.

Pour Over

Pour over 3. nesil kahve dalgasıyla birlikte önem kazanan bir kahve demleme tekniğidir. Bu teknik adeta üçüncü nesil kahvecilikle özdeşleştirilmiştir. Bu yöntemle kahve adeta bir sanat eserine dönüşür.

Kahvenin üstüne su dökme yöntemi ve elle demleme yöntemi olarak da bilinmektedir. Baristaların üçüncü nesil kahve mekanlarında en çok kullandığı tekniktir.

Bu teknikte suyun sıcaklığı, akış hızı ve suyu dökme yönü gibi pek çok şey önem kazanır. Bununla beraber kullanacağınız kahve miktarı da değişiklik göstermektedir.

Üçüncü nesil kahveciliğin gözbebeği pour over demleme tekniğinden kısaca bahsettik. Eğer bu tekniğe karşı merakınız varsa ve teknik hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız “Pour Over Kahve Demlemenin İncelikleri” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Cold Brew

Cold brew yani soğuk demleme methodu da bu dalgayla birlikte popülerlik kazanmıştır. Uzun demleme süresi sonunda sizi buz gibi aromatik bir lezzete ulaştıran yöntemdir.

Fakat bu demleme methodunun üçüncü nesil kahve dalgasıyla birlikte doğduğunu söyleyemeyiz. Çünkü cold brew yani soğuk demleme tekniği 1600’lü yıllarda Japonya’da yaşayan bir Hollandalı tüccar tarafından keşfedilmiştir.

Hazır sıcaklıklar da artmışken “Cold brew demleme nedir?” başlıklı blog yazımız ile bu demle tekniğiyle ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca küçük ipuçları ve birbirinden lezzetli tarifler keşfedebilirsiniz.

3. Nesil Kahve Ekipmanları

kahve-demleme-ekipmanlari

Üçüncü nesil kahvecilik beraberinde gizli kalmış pek çok ekipmanın ortaya çıkmasını sağladı. Aslında pek çoğunun keşfi yıllar öncesine gerçekleşmiştir. Fakat kahve ekipmanları bu akımla birlikte önem kazanmıştır.

3. nesil kahve ile popülerleşen kahve ekipmanları arasında Chemex, V60, syphon (sifon), AeroPress gibi ekipmanlar yer almaktadır. Gelişen kahve piyasasıyla birlikte halihazırda yeni ekipmanlar da geliştirilmeye devam ediyor.

Chemex

Pour over tekniğiyle kahve demlemenizi sağlar. Yüksek standartlara sahip kahve makinelerinin ortaya çıkardığı lezzete çok yakın ve oldukça aromatik bir lezzet ortaya çıkarır.

Kahve demlerken adeta bilim insanı gibi hissetmenizi sağlayacak olan bu ekipmanı daha yakından tanımak için “Chemex kahve nedir?” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

V60

3. nesil kahve dalgası çerçevesinde gelişen en popüler kahve demleme yöntemlerinden bir tanesidir.

Bir kahvesevere elde etmek istediği aromayı fazlasıyla sunmaktadır. Çünkü V60’ın tasarımında kullanılan desen, suyun akışındaki türbülansı kolaylaştırır. Böylece ortaya nitelikli bir kahve çıkmasını sağlar. 

Eğer V60’a karşı özel bir ilginiz varsa “V60 kahve demleme teknikleri” blog yazımız ilginizi çekebilir.

Syphon

Son yıllarda kahve demlemek için kullanılan en popüler ekipmanlar arasında yer alır. Bu ekipman ile demlenen kahvelerin hoş bir aroması ve kokusu olur.

ışarıdan baktığınız zaman karmaşık gelebilir. Fakat oldukça basit bir düzeneğe sahiptir.

Adeta bir deney aletini andıran sifon kahve ekipmanı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız “Kahve sifonu nasıl kullanılır?” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

AeroPress

Kamp ve kahve tutkunları eminiz ki bu ekipmanı yakından tanıyor. Hafif ve kullanışlı tasarımıyla gövdeli ve aromatik kahve hazırlamak için kullanılan en pratik ekipmanlar arasında.

AeroPress nedir, nasıl kullanılır?” adlı blog yazımız bu ekipmanı daha yakından tanımanıza yardımcı olacak. Ayrıca bu blog yazımız sayesinde AeroPress ile kahve demlemeye dair küçük ipuçları da öğreneceksiniz.

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
kahvede-asidite-nedir
Daha Fazla
Kahvede Asidite Nedir?
Kahvede asidite, kahveyi tanımlamak için kullanılan terimlerden bir tanesidir. Bu yazımızda kahvenin kendine has özelliklerini, notalarını ve aromasını…
evde-kahve-jolesi-yapimi
Daha Fazla
Evde Kolay Kahve Jölesi Yapımı
İçindekiler Hide Kahve Jölesi Nedir?Kahve Jölesi Nasıl Yapılır?Jelatinle Kahve Jolesi YapımıAgar Agar ile Kahve Jölesi Yapımı Kahve tutkunuysanız…