Karabaş otu çayı, bahar geldiği zaman kırları mor çiçekleriyle süsleyen ve lavanta ailesine ait olan bir çiçekten elde edilen çaydır. Latince’de “lavandula stoechas” olarak isimlendirilen karabaş çayı pek çok faydasıyla dikkat çekmektedir. Peki, nedir bu çayın hikmeti?
Karabaş çayının faydalarına geçmeden evvel bu çayın özelliklerinden ve öneminden bahsetmek isteriz. Koyu mor çiçeklere sahip olan bu bitki yaklaşık 30 – 100 cm arası bir yüksekliğe ulaşabilmektedir.
Doğada kendiliğinden yetişme imkanı olan bu gösterişli bitki özellikle Keşiş Dağı’nda çok fazla yetişmektedir. Dolayısıyla bölge halkı da bu bitkiye “keşişotu” ve “gardan” isimlerini vermişlerdir.
Özellikle Ege ve Akdeniz’de yetişen karabaş otu nisan ayında açtığı çiçekleriyle mayıs sonuna kadar kırlarda bir cümbüş yaratır. Ayrıca muhteşem kokusuyla da baharın o çiçeksi havasının ciğerlerimize dolmasını sağlar. Fakat karabaş otunu bu denli önemli kılan güzelliği değil sayısız faydası.
Osmanlı İmparatorluğu’nda 1848 yılında Sultan Abdülmecit tarafından karabaş otu ile alakalı bir ferman verilmiştir. Kolera salgının dünyayı sardığı o yıllarda koleraya karşı bu bitkinin tüketilmesi emredilmiştir.
Sultan Abdülmecit’in o yıllarda halka karabaş çayı için diye verdiği emir bu bitkinin insan sağlığı için ne derece faydalı olduğunu gözler önüne sermektedir. Tükettiğimiz bitki çaylarının farklı tesirlerinin bulunmasının yanı sıra pek çoğu çeşitli hasatlıklara karşı vücudun direncini arttırır.
Siyah çay toplumumuzda en çok tüketilen çay çeşitlerinden biridir. Fakat çay çeşitliliğinize siyah çayın yanı sıra farklı çaylar da ekleyerek bitki dünyasının faydalı etkilerinden yararlanabilirsiniz.
Mithra Coffee’nin dünyanın farklı yerlerinden seçtiği egzotik çay çeşitleri farklı aromalar keşfedebilirsiniz. Ayrıca vücudunuzun direncini de yükseltebilirsiniz.
Bu bitki çayları ile her güne farklı bir aroma ve koku ile merhaba diyebilirsiniz ya da günü farklı bir lezzetlerle sonlandırabilirsiniz.
Karabaş Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Karabaş çayını hazırlaması da tıpkı diğer bitki çayları kadar kolay ve pratiktir. Bir fincan karabaş çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler arasında bir tatlı kaşığı karabaş otu ve bir su bardağı içme suyu yer alıyor.
Eğer çayınızın biraz daha tatlı bir aromaya sahip olmasını isterseniz içine bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz ya da daha mayhoş aromalardan hoşlanıyorsanız birkaç damla limon ilave edebilirsiniz.
Hazırlanışı:
- İçme suyunu kaynatın.
- Kaynayan içme suyunun içine bir tatlı kaşığı karabaş otu ilave edin ve demliğin altını kısın.
- Çayı iki üç dakika kadar kaynatın.
- Kaynayan çayı beş dakika demlenmeye bırakın.
- Demlenen çayı süzün ve tatlandırarak servis edin.
Afiyet olsun!
Karabaş Otu Çayı Faydaları
Karabaş otunun önemine içeriğimizin giriş kısmında değindik. Özellikle padişahın bu bitki hakkında ferman vermiş olması oldukça dikkat çekici. Peki, karabaş çayının faydaları nelerdir? Gelin bu bitki çayının faydalarına birlikte bakalım.
- Balgam söktürücüdür.
- Deri hastalıklarına karşı mükemmel bir önleyici ve koruyucudur. Herhangi bir deri hastalığına sahipseniz mutfağınızdan karabaş çayını eksik etmeyin.
- En iyi kalp kuvvetlendiricidir.
- Romatizmal ağrılara iyi gelir.
- Sinüzitin tekrar etmemesi için kullanılabilir. Haftada bir kez içilmesi yeterli olacaktır.
- Sinirsel uykusuzluğa iyi gelir ve uykuya geçmeyi kolaylaştırır.
- Kan dolaşımı bozukluğuna iyi gelir ve mükemmel bir kan sulandırıcıdır. Fakat kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız kesinlikle bu çayı tüketmemelisiniz.
- Ciltte meydana gelen sivilce ve kızarıkların iyileşmesini sağlar. Dolayısıyla cildi rahatlatır.
- Antiseptik özelliği bulunmaktadır. Böylece oluşabilecek yaraların en kısa sürede iyileşmesini sağlar ve ariyetten yeni yara oluşumunu önler.
- Mental sağlık için de faydalı bir bitki çayıdır. İç sıkıntıların geçmesini ve sinirsel anlamda rahatlamayı sağlar.
Karabaş Otu Çayı Yan Etkileri
Karabaş otu çayı da tıpkı diğer bitki çayları gibi oldukça faydalıdır. Fakat bu bitki çayının tüketimine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde faydasını görmek bir yana dursun bu bitkinin zararlı etkileriyle karşılaşırsınız.
Karabaş otu çayı yanlış tüketildiği takdirde ortaya istenmeyen sağlık sorunları çıkabilir. Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve karın ağrısı en yaygın rahatsızlıklardandır. Diğer taraftan uzun süreli ve fazla tüketimi sonucunda çeşitli böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları yaşanabilir.
2011 yılında yayımlanan bir makalede uzun süreli karabaş ve oğul otu tüketiminin böbrek rahatsızlığına neden olabileceği söylenmektedir. Yapılan gözlemlere göre hastanın günde altı bardak karabaş ve oğul otu çayı tüketmesinin ardından böbrek rahatsızlığı oluşmuştur.
Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz ya da emziren bir anneyseniz bu bitki çayını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ancak doktorunuz uygun gördüğü takdirde bu bitki çayını tüketebilirisiniz.
Karabaş Otu Çayı Nasıl Kullanılır?
Karabaş çayının yanlış tüketimi sonucunda ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan bahsettik. Peki, karabaş çayı nasıl tüketilmeli ki herhangi bir sağlık sorununa yol açmasın.
Öncelikle karabaş çayını günde iki fincandan fazla tüketmemelisiniz. Bu çayın tüketiminde yalnızca miktar değil, tüketim süresi de önemlidir. Eğer karabaş çayını 15 – 20 günlük bir süreyle tükettiyseniz en az bir veya iki hafta kadar tüketime ara vermelisiniz. Aksi takdirde karabaş çayı böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilir.