Papua Yeni Gine kahvesi, yumuşak tatlardan ve dengeli kahve yapısından hoşlanan kahve tutkunlarının en sevdiği kahve çeşitlerinden biridir. Eğer Papua Yeni Gine kahvesi ile daha önce tanışmadıysanız ya da bu kahve çeşidiyle ilgili daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu içeriğimiz sizin için oldukça faydalı olacaktır.
Yeni lezzetlere açıksanız ve dünyadaki farklı kahve çeşitlerini deneyimlemek istiyorsanız Mithra Coffee & Tea Co.’nun lezzetlerle dolu dünyasını ziyaret edebilirsiniz. Farklı kıtalardan farklı kahve çeşitlerine ev sahipliği yapan Mithra Coffee; ithal ettiği en kaliteli kahve çekirdeklerini özenle kavuruyor, öğütüyor ve içime hazır hale getiriyor.
Güne Guatemala kahvesinin eşsiz aroması ile başlayıp akşamı Brezilya kahvesinin yumuşak ve tatlı aroması ile kapatmak istiyorsanız Mithra Coffee’nin zengin kahve dünyasını mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Papua Yeni Gine Coğrafyası
Papua Yeni Gine, Okyanusya kıtasında bulunan bağımsız bir ülkedir. Güneydoğu Asya’da Mercan Denizi ve Güney Pasifik Okyanusu arasında kalan ve adalardan oluşan bu ülkenin doğusunda ise Endonezya yer almaktadır.
Papua Yeni Gine iki dönence arasında yer aldığı için ülkede iki iklim yaşanır. Genel itibariyle sıcak ve nemli iklimin hakim olduğu Papua Yeni Gine’de bol yağışlı iklim görülür. Zaman zaman ülkede serin ve yağışlı bir hava, zaman zaman da şiddetli sıcakların ve şiddetli yağışların hakim olduğu bir hava görülür.
Papua Yeni Gine’de yaşanan şiddetli yağışlar ormanlık alanları besler. Bu durum da ülkede zengin bitki örtüsü çeşitliliğinin oluşmasını sağlamıştır. Fakat bu yağışların neden olduğu olumsuz durumlar da vardır. Şiddetli yağışlar ülkenin tarım arazilerinde de belli hasarların oluşmasına neden olabilir.
Papua Yeni Gine’nin Kahveyle Tanışması
Papua Yeni Gine’nin kahve ile tanışması çok da köklü bir geçmişe dayanmamaktadır. Papua Yeni Gine kahveyle 19. yüzyılda tanışmıştır ve kahve 20. yüzyıla kadar endüstriyel bir ürün olmaktan oldukça uzaktır.
Dünyada kahveye olan ilginin artması ve kahve piyasasının büyük bir gelir getirmesi Papua Yeni Gine’yi kahve ticareti yapmaya itmiştir. Fakat dünya üzerinde yaşanan rekabet ülkenin inişli çıkışlı bir tablo yaşamasına sebep olmuştur.
Papua Yeni Gine ise dünya kahve piyasası içerisinde kendine bir yer edinmeye ve zengin toprak yapısının gücünü kullanmakta kararlıdır. Bu sebeple de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen pes etmeden kahve üretmeye devam etmiştir.
Papua Yeni Gine’nin kahve piyasası içerisinde güçlü bir yer edinememesinin sebebi yalnızca kahve piyasası içerisinde yaşanan rekabet değildir. Ülkenin alt yapı eksikliği ve hırsızlık gibi problemler Papua Yeni Gine’yi içerden sarsan nedenlerdir.
Fakat Papua Yeni Gine 20. yüzyılın başlarında dünya kahve piyasası içerisinde sağlam bir yer edinmeyi kendine temel edindi. Bu sebeple de kahve üretiminde iyileşmeye gitmek için çeşitli atılımlar gerçekleştirdi. Bu yapılan girişimler sayesinde üretim ve işlemede gözle görülür gelişmeler ve iyileşmeler meydana geldi.
Papua Yeni Gine Kahvesi Nasıl Yapılır?
Papua Yeni Gine kahvesi hazırlamak için öncelikle hangi ekipmanı kullanacağınıza karar vermeli ve kullanacağınız malzemeleri hazırlamalısınız. Kahve ekipmanlarını tanımak doğru şekilde kullanmak için Filtre Kahve Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu kahve çeşidini hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise iki çorba kaşığı Papua Yeni Gine kahvesi (bir çorba kaşığı yaklaşık 7 gram), 250 ml içme suyu ve French press. (Kahve tariflerimizde sıklıkla French press kullanmamızın sebebi diğer kahve ekipmanlarına göre daha uygun fiyatlı ve herkesçe ulaşılabilir olması.)
Papua Yeni Gine kahvesinin hazırlanışı:
- İçme suyunu ısıtmakla işe başlayın. Herhangi bir su ısıtıcısı ile ya da demlikle içme suyunu kaynatın. (Lütfen kahveyi şebeke suyu ile hazırlamayın. Çünkü şebeke suyu kireçli yapısı nedeniyle kahvenin lezzetini bozar.)
- Kaynattığınız içme suyu ile French pressi çalkalayın.
- French pressin içerisine iki yemek kaşığı kahve ilave edin.
- Kaynamış içme suyunu iki dakika kadar dinlendirdikten sonra kahvenin üzerine ilave edin. Bu adımı olabildiğince yavaş ve düzenli yapmalısınız. Suyu kahvenin üzerinde dairesel hareketler çizerek dökmelisiniz.
- French pressin kapağını kapatın ve kahveyi yaklaşık 7 dakika demlenmeye bırakın.
- Demlenen kahveyi süzün ve servis edin. Dilerseniz kahvenin içerisine bir miktar süt ekleyerek daha yumuşak bir aroma elde edebilirsiniz.
Kahvenizi yumuşak seviyorsanız Kahve Kreması Ne İşe Yarar? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Papua Yeni Gine Kahvesi Özellikleri
Kahvenin lezzeti yetiştiği bölgenin toprak yapısı, bitki örtüsü ve yüksekliğine bağlı olarak farklı özellikler kazanır. Papua Yeni Gine’de de kahve üreticiliği farklı bölgelere yayılmıştır. Bu durum da kahvenin; aromasını, gövde yapısını ve asidite oranını etkilemiştir.
Papua Yeni Gine’de profesyonel kahve üreticiliğinin önem kazandığı üç bölge bulunmaktadır. Bu kahve bölgeleri; Arona bölgesi, Sigri bölgesi ve Kimel bölgesidir. Kahveler ise yetiştikleri bölgelerin isimleri ile adlandırılmaktadırlar.
Papua Yeni Gine Arona Kahvesi
Papua Yeni Gine’nin en özel kahvelerinin yetiştiği bölgelerden biri Arona bölgesidir. Arona bileğisinde yetişen kahve çekirdekleri; dengeli yapıya, zengin bir tada ve meyvemsi aromaya sahiptirler. Zaman zaman tam gövdeli ve topraklı mahsüllerin de yetiştiği Arona kahvesi kendine has egzotik bir lezzete sahiptir.
Papua Yeni Gine Arona kahvesi, genellikle dağlık alanlarda ve köy yamaçlarında yetiştirilir. Kahve çekirdekleri köylülerin tarafından özenle bakılır ve hasata hazırlanır. Bu bölgede yetişen kahvelerin işlenme şekliyse ıslaktır.
Papua Yeni Gine Sigri Kahvesi
Papua Yeni Gine’nin Sigri bölgesinde yetişen kahve çekirdekleri zengin meyvemsi bir aromaya sahiptirler. Papua Yeni Gine Sigri kahvesi de Arona kahvesi kadar özel ve seçkindir. Batı Papua Yeni Gine’nin Vanuatu yakınlarındaki bir adada yetiştirilen Sigri kahvesi, Sumatra kahvesi kadar gövdeli ve aromatik olmasada zengin meyveli tadı bu kahve çeşidini özel kılmaktadır.
Papua Yeni Gine Kimel Kahvesi
Papua Yeni Gine’nin Kimel bölgesinde yetişen kahve çekirdekleri orta parlaklıkta asiditeye ve gövdeli bir yapıya sahiptirler. Aroma bakımından oldukça yoğun olan bu kahve çeşidi çikolata ve kuş üzümü notalarını içerirler.
Endonezya kahvesi kadar ağır bir gövdeye sahip olan Papua Yeni Gine Kimel kahvesi, ülkenin doğu kısmındaki yaylalarda yetiştirilir. Deniz seviyesinden oldukça yüksek bir alanda yetişmesi kahvenin güçlü gövdesini kanıtlar niteliktedir.