Çin Çayı Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

cin-cayi-cesitleri-ve-ozellikleri-nelerdir

Çin çayı çeşitleri aslında tek bir çay bitkisinin farklı işlenme tekniklerine, renklere ve aromalara sahip olmasıyla ortaya çıkar. Bu içeriğimizde Çin çayının çeşitlerine, faydalarına ve demlenme yöntemine değineceğiz.

Çin çayı çeşitleri camellia sinensis bitkisinden elde edilir. Bu bitkinin yetişme, toplama ve işleme yönteminde uygulanan farklı yöntemler çeşitli çay çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Çin çayının en çok bilinen çeşitleri; yeşil çay, beyaz çay, oolong çayı, matcha, sarı çay, koyu çay ve Pu’erh çayıdır. Bu çayların her birinin kendine has kokusu ve aroması vardır.

🍃 Mithra Coffee & Tea Co. ile Çin’in farklı çay çeşitlerini denemek ister misiniz? Çin’e özgü çay çeşitlerini ve farklı kültürlere ait çayları Mithra Coffee ile keşfedebilirsiniz.

Öyleyse en çok bildiğimiz yeşil çayla başlayalım.

Yeşil Çay

Yeşil çay, ülkemizde en çok bilinen ve en çok tüketilen Çin çayı çeşitlerinden bir tanesidir. Camellia sinensis bitkisinin yapraklarına oksidasyon işlemi uygulanmadan elde edilen çay türüdür.

Üreticiler camellia sinensis bitkisinin yapraklarının hızlıca toplarlar. Ardından hemen kuruturlar. Bu sayede çay, yeşil rengini muhafaza eder. Oldukça hafif bir aromaya sahiptir.

Beyaz Çay

Çin çayları içerisinde ekonomik anlamda en yüksek getiriye sahip olan çay çeşididir. Beyaz çay camellia sinensis yapraklarının hafif oksitlenmesi ile elde edilir.

Diğer Çin çaylarına göre daha açık bir renge ve hafif bir aromaya sahiptir. Beyaz çayın bu isimle anılmasının sebebi ise bitkinin üzerinde bulunan ve bitkiye beyazımsı bir görünüm veren gümüş beyazı tüylerdir.

Oolong Çayı

Oolong çayı için üreticiler camellia sinensis bitkisinin yapraklarına kısmi oksidasyon uygularlar. Böylelikle çay mistik bir aromaya sahip olur.

Oolong çayı, yeşil çay ve siyah çay arasında bir aromaya sahiptir. Bu çayı içerken siyah çayın zengin ve güçlü aromasını; aynı zamanda yeşil çayın da ferahlatıcı aromasını hissedebilirsiniz.

Matcha

Matcha çayı işlenme yöntemi ile diğer çay çeşitlerinden biraz daha farklıdır. Camellia sinensis bitkisinin yapraklarının üstü hasattan bir ay önce bir örtü ile örtülür.

Gölgede kalan camellia sinensis bitkisinin yaprakları aminoasit yönünden zenginleşir. Böylelikle çay yapraklarının rengi daha da koyulaşır.

Japon çay seramonisinin vazgeçilmez lezzeti olan matcha son yıllarda ülkemizde daha da tanınmış ve sevilerek tüketilmeye başlanmıştır.

Pu’erh Çayı

Çin çayı çeşitlerinin içerisindeki en özel ve en sıra dışı çaydır diyebiliriz.

Pu’erh çayı camellia sinensis çay yapraklarının hasattan sonra frizbi ya da küp şeklinde basılmasıyla elde edilir. Pu’erh çayı bu şekilde yıllarca bekler.

Her geçen gün fermente olan Pu’erh çayının tadı ve aroması bekledikçe daha da güzelleşir. Nasıl ki şarap yıllandıkça güzelleşiyorsa Pu’erh çayı da yıllandıkça daha güzel bir aromaya sahip olur. Hatta bu çay bazen aile yadigarı olarak gelecek kuşaklara bırakılır.

Çin Çayının Faydaları Nelerdir?

cin-cayinin-faydalari-nelerdir

Çin çayı çeşitleri aynı bitkiden üretiliyor olsalar bile geçirdikleri işlemler sonucunda aromaları ve tatları kadar insan vücuduna göre etkileri de değişir.

Yapılan fermantasyon işlemleriyle bitkide bulunan aminoasit ve içeriğinde bulunan yararlı bileşenlerin oranları da değişir.

Bir sağlık probleminiz ya da alerjiniz varsa çayları tüketmeden önce doktora danışmayı unutmayın.

Yeşil Çayın Faydaları

Yeşil çay içeriğindeki antioksidanlar sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye ve metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olur. Zayıflamak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği çaylardan biri olan yeşil çay diğer taraftan vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur.

Beyaz Çayın Faydaları

Beyaz çay yeşil çaya oranla daha fazla antioksidan içermektedir. Bu sayede vücutta bulunan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır. Beyaz çay bağışıklık sistemini de güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.

Oolong Çayı Faydaları

Efsaneye göre çok eski zamanlarda Japon kralları ömür boyu hastalık geçirmemek için oolong çayı tüketirlermiş.

Oolong çayı içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde hücre yenileme özelliğine sahiptir. Hücre yenileme özelliği cilt sağlığı üzerinde de oldukça etkilidir.

Matcha Çayı Faydaları

Enerji verici özelliği bulunan matcha çayı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Sindirim sistemini düzenler ve metabolizmayı hızlandırır. Matcha çayı aynı zamanda cildi de güzelleştirir.

Pu’erh Çayı Faydaları

Çinliler, Pu’erh çayının 100 farklı hastalık için şifa kaynağı olduğuna inanırlar.

Pu’erh çayının pek çok faydası bulunmakla birlikte en çok bilinen faydaları; sindirim sistemini desteklemesi, vücudu temizlemesi, zihinsel aktiviteye destek olmasıdır. Aynı zamanda diş sağlığını da destekler.

Çin Çayı Nasıl Demlenir?

cin-cayi-nasil-demlenir

Çin çayı çeşitleri birbirinden farklı olmasına rağmen demlenme şekilleri birbiriyle benzerlik göstermektedir. Bu çay çeşitlerini evde French press ile rahatlıkla ve kısa süre içerisinde demleyebilirsiniz.

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle su ısıtıcısında 250 ml içme suyunu kaynatın.
  2. Kaynattığınız içme suyu ile French pressi veya bitki çayı demliğini çalkalayın.
  3. French pressin veya bitki çayı demliğinin içerisine bir tatlı kaşığı Çin çayı ilave edin.
  4. Çayın üzerine 85-90 °C içme suyunu yavaşça ilave edin. Ardından 5 dakika kadar demlenmeye bırakın.
  5. Son olarak demlenen çayı süzün ve servis edin.

Afiyet olsun!

2 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like