Chemex Kahve Nedir, Nasıl Hazırlanır?

chemex-kahve-nedir-nasil-hazirlanir

Chemex kahve ekipmanı, son yılların en gözde kahve demleme ekipmanlarından bir tanesi. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan bu kahve ekipmanı ile kahve demlemenin tadı ise bir başka!

Chemex, 1896 yılında Almanya’nın Kiel şehrinde dünyaya gözlerini açan Dr. Peter Schlumbohm tarafından 1941 yılında icat edilmiştir. Dr. Peter Schlumbohm yalnızca Chemex’in değil bunun gibi günlük hayatımızı kolaylaştıran 300’e yakın aletin patent sahibidir.

Bir kimyager olan Dr. Peter Schlumbohm, Chemex’i yalnızca bir kahve demleme ekipmanı olarak tasarlamadı. O, aynı zamanda Chemex’in şık bir kahve servis aracı olmasını da istemişti.

Öyleyse gelin bu harika ekipmanı birlikte tanıyalım.

Chemex Nedir?

chemex-kahve-demleme-ekipmanı-mithra

Günümüzde 3. nesil kahve dalgası ile daha da bilinir hale gelen Chemex, hem kahve zincirlerinin hem de kahve tutkunlarının en çok kullandığı ekipmanlardan bir tanesi. Kahve demlerken adeta bir bilim insanı gibi hissettiren bu aletin bir kimyager tarafından icat edildiği aşikar!

Bir kimyager olarak karışımların içeriğini ve etkileşim parametrelerinin ne derece önemli olduğunu bilen Dr. Peter Schlumbohm icadını geliştirirken bilgilerinin gücünden faydalandı.

Kahve çekirdeklerinin kimyasına da oldukça hakim olan Dr. Peter Schlumbohm, kahvenin kendi aromasını hiçbir tat değişikliği olmadan salabilmesi adına kendi aroması olmayan Chemex kahve filtrelerini tasarladı.

Böylelikle artık kullanılan ekipmanın maddesi ile kahve aromaları etkileşime girmeyecek ve kahvenin kendi aroması olduğu gibi açığa çıkacaktı. Yalnızca bu bile, Chemex’i gerçek kahve tutkunları arasında popüler kılmaya yetiyor.

Chemex’in tasarımı tüm dünya tarafından çok beğenildi ve başarılı bulundu. Günümüzde hâlâ Brooklyn Müzesi’nde , MOMA (Museum of Modern Art)’da ve Corning Cam Müzesi’nde ikonik bir ürün olarak sergilenmeye devam ediyor.

Chemex, tasarımcısının başarısının takdir edildiği ürünlerden bir tanesidir. Dr. Peter Schlumbohm bu tasarımıyla MOMA tarafından 1943 yılının en iyi tasarımı ödülünü de almıştır.

Dr. Peter Schlumbohm yalnızca bu ödülle de sınırlı kalmamıştır. Bu alet, Illinois Institute of Technology tarafından modern zamanların en iyi 100 tasarımından biri olma ödülüne layık görülmüştür.

Chemex, günümüzde hala varlığını sürdürmekle birlikte bir aile şirketi olma özelliğini koruyor. Dr. Peter Schlumbohm’un ilkeleri ile yönetilmeye devam eden şirket çok daha uzun yıllar yaşayacak gibi görünüyor.

Chemex Kahve Ekipmanı Çeşitleri

chemex-kahve-ekipmani-cesitleri

Chemex, pour over yöntemiyle kahve demlemenizi sağlayacak bir kahve ekipmanıdır. Yüksek standartlara sahip kahve makinelerinin ortaya çıkardığı lezzete çok yakın bir lezzet elde etmemizi sağlar.

Chemex, kaliteli bir kahve lezzeti yakalamamızın yanı sıra bize keyifli bir kahve demleme süreci de yaşatır. Adeta kendinizi kendi evinizin baristası olarak hissedeceğiniz bu kahve ekipmanı tüm kahve demleme sürecinden keyif almanızı sağlayacaktır.

Temelde üç çeşit Chemex kahve demleme ekipmanı bulunmaktır. Bu çeşitler;

Otomatik Chemex

Otomatik Chemex kahve demleme ekipmanı henüz ülkemizde bulunmayan bir kahve demleme ekipmanıdır. Bu ekipmanın Türkiye’de olmaması sizi çok da üzmesin. Çünkü otomatik olması bu ekipmana çok da farklı özellikler katmamaktadır.

Otomatik Chemex ile manuel Chemex kahve ekipmanları arasındaki en temel fark; suyun elle değil makineden akıyor olmasıdır. Makineye yerleştirilen yine aynı ekipmandır.

Yalnızca bu ekipman suyun ideal sıcaklığa gelmesini ve su akıtma başlığı ile Chemex’deki kahvenin demlenmesini sağlamaktadır. Bu işlemleri siz de bir makine olmadan gayet rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Ahşap Tutacaklı Chemex

En çok tercih edilen Chemex modelidir. Çünkü görünüm olarak diğer modellere nazaran çok daha şıktır. Fakat işlev konusunda diğerleri ile arasında pek bir fark olduğu söyleyemeyiz. Hatta diğerleriyle aynı bile diyebiliriz.

Bu kahve ekipmanının görünümü adeta bir kum saatini andırır. Ortadan boğumlu olan bu modelin orta kısmında ahşap bir tutacak vardır. Camın ve ahşabın mükemmel bir uyum yakaladığı bu ekipman adeta bir aksesuar şıklığındadır.

Cam Tutacaklı Chemex

Ahşap tutacaklı model ile arasındaki tek fark görünümdür. Her iki model de 3 cup, 6 cup, 8 cup ve 13 cup hacminde modellere sahiptir. Dolayısıyla görünüm olarak hangi model size daha çok hitap ediyorsa o modeli tercih edebilirsiniz.

Chemex Kahve Filtreleri

chemex-kahve-filtreleri

Bu kahve demleme ekipmanında, bu ekipman için özel olarak geliştirilen kahve filtrelerinden kullanmanız gerekiyor. Ayrıca ekipmanın hacmine göre kullanabileceğiniz kahve filtresi de değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin; 3 cup hacmine sahip Chemex için kullanabileceğiniz bir kahve filtresini daha geniş hacimli Chemex kahve ekipmanı için kullanamayabilirsiniz.

  • Beyaz renkli önceden katlanmış yuvarlak kahve filtresi 3 cup haricindeki her model için uygundur.
  • Beyaz renkli önceden katlanmış kare kahve filtresi 3 cup haricindeki her model için uygundur.
  • Saman rengindeki önceden katlanmış kare kahve filtresi 3 cup haricindeki her model için uygundur.
  • Beyaz renkli katlanmamış yuvarlak kahve filtresi 3 cup haricindeki her model için uygundur.
  • Beyaz renkli katlanmamış yuvarlak kahve filtresi yalnızca 3 cup modeli için uygundur.

Chemex Kahve Nasıl Demlenir?

cehemex-kahve-nasil-demlenir

Chemex kahve demleme ekipmanıyla kahve demlemek size kendinizi zamanın çok ötesinde hissettirecektir. Her bir evresinde size ayrı bir keyif verecek bu ekipmanla kahve demlemek için; 2 çorba kaşığı Ethiopia Adado kahvesi, içme suyu, üç katmanlı kahve filtresi, Chemex ve içme suyuna ihtiyacınız olacak.

Hazırlanışı:

  1. Üç katmanlı kahve filtresini suyun geçeceği bölüme yerleştirin.
  2. Sıcak su ile önce kahve filtresini ıslatın.
  3. Chemex’in haznesinde biriken suyu boşaltın.
  4. Kahve filtresinin içine 2 yemek kaşığı (200 ml için) Ethiopia Adado kahvesi ekleyin.
  5. Kahveyi sıcak içme suyu ile ıslatın ve yaklaşık 30 saniye kadar bekleyin. Bu aşama kahvenin gerçek aromasının ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
  6. Sıcak suyu saatin ters yönünde daireler çizerek kahvenin üzerinde gezdirin. Bu aşama kahvenin kaliteli olması için çok önemli. Suyu olabildiğince yavaş ve düzenli dökmeniz gerekiyor.
  7. Sıcak suyun tamamını kahve ile buluşturduktan sonra kahvenin demlenmesini bekleyin. Kahve ile birleşen su yavaş yavaş haznede birikecektir.
  8. Kahvenin tamamı hazneye dolduktan sonra kahveyi 5 dakika kadar dinlendirin. Bu aşamadan sonra kahvenizi servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

2 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like