Sıcacık bir fincan Kenya kahvesi demledim ve siz değerli okurlarımız için bu içeriği yazmaya koyuldum. Bu içeriğimizde sizlerle kahve gurmelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Kenya kahvesini daha yakından tanıyacağız.
Hazırsanız, Kenya kahvesini daha yakından tanıyalım!
Kenya kahvesinden bahsetmeden önce, bu kahve çeşidine adını veren ülkeyi tanımak kahve çekirdeklerinin yapısını ve özelliklerini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Hepimizin bildiği ve az çok haritadaki yerini tahmin ettiği Kenya; tam olarak nerededir ve nasıl bir iklime sahiptir, bir bakalım.
Kenya, Afrika kıtasının doğusunda yer alan; Güney Sudan, Uganda, Somali, Tanzanya ve Etiyopya’ya komşu olan bir ülkedir. Volkanik topraklara sahip olması, Kenya topraklarının mineraller açısından oldukça zengin olmasına katkı sağlamıştır. Bu da Kenya kahve çekirdeklerinin dünyada aranan lezzetler arasına girmesinde önemli bir faktördür.
Kenya kahve çekirdekleri; Kenya’nın 1700 – 1800 metre arasında değişen, yüksek kesimlerdeki yaylalarında yetiştirilmektedir. 160 bin hektarlık geniş bir alanda üretimi yapılan Arabica türündeki Kenya kahve çekirdeklerinin kasım ve aralık aylarında hasatı yapılmaktadır.
Ülke, yılda iki kez hasat yapabilmek için uygun bir konuma sahiptir. Hasat sırasında hastalıklı ve zarar görmüş kahve çekirdekleriyle sağlıklı kahve çekirdekleri birbirinden ayrılır. Daha sonra sağlıklı kahve çekirdekleri 36 saate varan fermantasyon sürecinden geçer. Fermantasyon ile kahve çekirdeklerinin üzerinde yer alan şekerli ve sümüksü tabaka ayrıştırılır.
Fermantasyon işleminin ardından kahve çekirdekleri kurutulmaya hazır hale gelir. Özenle kurutulan kahve çekirdekleri yine aynı özenle kavrulma ve öğütülme aşamasından geçerek fincanlarımıza konuk olur.
Kenya, kahve piyasası içerisinde dünyanın önde gelen ülkelerinden bir tanesidir. Gelişmiş bir kahve endüstrisine sahip olan Kenya, bugün kahve ticaretinde önemli bir sıralamaya sahiptir.
Kenya Kahvesi Nasıl Yapılır?
Lezzetli aroması ve büyüleyici kokusuyla size eşsiz bir lezzet deneyimi yaşatacak olan Kenya kahvesinden istenilen tadı ve aromayı almak istiyorsanız en sağlıklı demleme yöntemi kahve makinesi veya damıtarak demleme yöntemleri olacaktır.
Fakat bugün pek çoğumuzun evinde bu tarz kahve ekipmanları yerine French press kullanılmaktadır. Biz de genele uyarak French press ile Kenya kahvesi hazırlama yöntemini anlatacağız.
French press ile kahve demleme yöntemi:
- Bir fincan Kenya kahvesi hazırlamak için öncelikle içme suyunu ısıtmanız gerekiyor. Burada içme suyu kullanılmasının ana sebebi, çeşme suyunun klor ve kireç bakımından zengin olmasıdır. Bu da ne yazık ki kahveden istenilen lezzeti almaya engel oluyor. Eğer kahvenizi demlerken içme suyu kullanırsanız arzu ettiğiniz aromayı elde etme şansınız daha yüksek olur.
- İçme suyu ısındıktan sonra, French pressi sıcak su ile çalkalayın. Bu kahvenin sıcaklığını olabildiğinden daha uzun süre korumasını sağlayacaktır.
- French pressi sıcak su ile çalkaladıktan sonra içerisine bir yemek kaşığı ince veya orta çekilmiş Kenya kahvesini koyun.
- French pressin içerisine koyduğunuz kahvenin üzerinde yavaş yavaş sıcak suyu gezdirin. Sıcak suyun kahve taneleriyle temas ettiğine dikkat edin. Bu işlemi olabildiğince yavaş yapmaya çalışın.
- En son adımda kahveyi yaklaşık 6 dakika kadar demlenmeye bırakın. Kahveniz demlendikten sonra süzerek afiyetle içebilirsiniz.
Kenya Kahvesi Özellikleri
Kenya, dünyanın en kaliteli kahve çekirdeklerinin üretiminin yapıldığı önemli ülkelerden bir tanesidir. Kahve sanayisinde önemli bir yere sahip olan Kenya, bugün dünyanın pek çok yerine kahve ihraç etmektedir.
Kenya kahvesi üç farklı boyuta sahiptir. Bu kahve boyutları ise şu şekildedir; E (elephant), PB (peaberry) ve AA. Kenya AA kahvesi kahve piyasası içerisinde en çok bulunan ve en yaygın kullanım alanına sahip kahve türüdür.
Kenya AA kahvesi, dünyanın en parlak kahve çekirdekleri arasında değerlendirilir. Kahve uzmanları tarafından fazlaca talep gören bu kahve çeşidi piyasada en çok tercih edilen kahve çeşitlerinden bir tanesidir.
Kenya AA kahvesinin istenilen parlaklığa ve tada kavuşması için kavrulma aşaması çok önemlidir. Çünkü bu aşamada kahve çekirdekleri içerisindeki asidite ortaya çıkacak ve kahve çekirdeklerinin sahip olacağı aromalar ve notalar belirlenecektir. Kenya AA kahvesi; narenciye, kırmızı meyveler ve kuru üzüm notalarına sahiptir.
Lezzetli bir Kenya AA kahvesi için kavrulma işleminin orta ayarda yapılması gerekmektedir. Böylelikle kahve çekirdekleri dengeli bir asiditeye ve gövdeye sahip olacaktır. Bu da kahveden yüksek oranda haz almamızı sağlayacaktır.
Zengin Aromalara Sahip Kahveleri Deneyimleyin!
Mithra Coffee & Tea Co. dünyanın farklı yerlerindeki kahve çiftliklerinde yetişen en kaliteli kahve çekirdeklerini özenle öğüterek sizlerle buluşturuyor. Özenle öğütülen kahve çekirdekleri yine aynı özenle ilk günkü tazeliğini koruyabilecek şekilde paketleniyor.
İlk günkü tazeliğini koruyan kahve çeşitleri size büyüleyici bir kahve deneyimi yaşama fırsatı verir. Uzun süre tazeliğini koruyabilen kahve çeşitleri her defasında aynı kahve hazzını yaşamanızı sağlar. Siz de Mithra Coffee & Tea Co.’nun dünyanın çeşitli yerlerinden getirdiği kahve çeşitleriyle kendi evinizin baristası olabilirsiniz.
Dilerseniz bu lezzetli kahve çeşitleriyle kendinizi şımartabilir, dilerseniz de sevdiklerinize bu eşsiz lezzetlerle tadına doyulmaz ikramlarda bulunabilirsiniz. Dünyanın en lezzetli kahve çeşitlerini denemek için sizi Mithra Coffee & Tea Co.’ya bekliyoruz!